U Crnoj Gori 1.172 pravnika bez posla - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori 1.172 pravnika bez posla

Na evidenciji Zavoda za zapošljavnje (ZZZCG) 1. decembar bilo je 1.172 nezaposlenih visokoškolaca iz grupe zanimanja pravnici, što u odnosu na isti dan prethodne godine predstavlja povećanje od 5,1 odsto.

Iz ZZZCG je saopšteno da je najviše nezaposlenih pravnika sa završenim četvorogodišnjim studijima 67,8 odsto, zatim osnovnim studijima (tri godine – 180 kredita) – 31,1 odsto, a magistara je jedan odsto.

“Upoređivanje tih sa drugim strukama koja se nalaze na evidenciji Zavoda, tj. da li je to veliki broj, ne može biti relevantno budući da neki fakulteti produkuju znatno veći broj zanimanja, odnosno radi se o velikim nominalnim razlikama, ali se to posredno može sagledati kroz dinamiku i obim zapošljavanja”, rekli su iz ZZZCG ageniciji MINA, prenosi RTCG.

Kako su naveli, odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude pravničkih zanimanja u posmatranom periodu bio je približan (dva procentna poena niži) u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja.

“Isto tako obim zapošljavanja i priliv novoprijavljenih bez staža je nešto nepovoljniji, s obzirom na to da je kod ukupnog visokog obrazovanja zapošljavanje na godišnjem nivou bilo sedam odsti veće, a kod pravničkih zanimanja 20 odsto niže”, rekli su iz ZZCG.

Uz to, kako su dodali, i dužina čekanja na zaposlenje, preko jedne godine kod pravničkih zanimanja je nešto veća u odnosu na ukupno nezaposlene visokoškolce.

“Na osnovu navedenih pokazatelja, ukupno posmatrajući, može se zaključiti da je, u poređenju sa drugim strukama, stanje pravničkih zanimanja na evidenciji nezaposlenih Zavoda u nivou prosjeka. Naravno da postoje određene razlike među pravničkim zanimanjima”, pojašnjavaju iz ZZZCG.

Prema podacima, na evidenciji ZZZCG je 365 pravnika sa završenim osnovnim studijama, 795 specijalista i 12 magistara.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com