CRNA GORO, NE TRUJ SVOJU DJECU! Od “SLIVANJA STRAVE” preko “TRAVKI do “RAZVIJANJA PUPKA” - Volim Podgoricu

CRNA GORO, NE TRUJ SVOJU DJECU! Od “SLIVANJA STRAVE” preko “TRAVKI do “RAZVIJANJA PUPKA”

Moralna odgovornost za smrt petogodišnje djevojčice iz Rožaja koja je umrla jer joj je majka, kako se sumnja, vaške “liječila” pesticidima, nije u navećoj mjeri na roditeljima već na sistemu. Takođe, treba znati da pojedine familije, osim sredstvima za stoku i bilje, djecu “liječe” i ‘slivanjem strave’, ‘razvijanjem pupka’, ‘potezanjem kose’, ‘hodžinim zapisima’ i “prilozima svecima”, što je znak da živimo zaleđeni u Srednjem vijeku. Kod nas je nauka prokazana jer su nam autoritet “tetke i babe iz komšiluka koje su pomogle onomad”, i to nije svojstvo samo ruralnih djelova Crne Gore već i Podgorice. Sve to u intervjuu za CdM kaže psiholog Radoje Cerović.

Radoje Cerović
Radoje Cerović

Crnogorska javnost uveliko polemiše o etičkoj odgovornosti zbog smrti petogodišnje djevojčice. Jesu li samo roditelji krivi ili cijeli sistem? Je li moguće da je majka pokušala da liječi svoje dijete na isti način na koji su liječili nju u mladosti? Je li moguće da niko od nadležnih ništa nije uradio, iako su znali da samo ove godine postoji nekoliko slučajeva razbolijevanja zbog pseudomedicine?

“Kako je reagovao sistem, ako su već postojale indicije da se takve stvari rade, da ih neko primjenjuje? Gdje su kampanje, umrežavanje sa NVO, obavještenja – ‘ljudi ne igrajte se!’. Gdje je informatički sistem koji ukazuje na anomalije i signalizira trendove i na osnovu kojeg se vodi politika prevencije? Ne radi se o svemirskom programu i aktvnostima NASA – već o modernim osnovama sistema prevencije. Ako ne dođe neka međunarodna organizacija da nas pojuri u nekom pravcu, mi se i dalje vrtimo u guvnu ustaljenih i utabanih staza. U Podgorici, ne u Rožajama…Procedure uputa, zakazivanja, odobravanja, čekanja i sl. crpe silnu energiju iz tog sistema i predstavljaju ogromnu barijeru za pacijente. Čak i one vrlo obrazovane, i iz urbanih sredina. To je užasna birokratija i inertnost sistema“, ističe Cerović.

A, takav sistem “podržan” je od strane dijela paranoidne kulture nacije koja je nepovjerljiva prema svemu što baba iz komšiluka nije potvrdila ili predložila. To znači da pokušaj “liječenja” vaški sredstvima za stoku i bilje nije jedini opaki metod koji primjenjujemo na djeci.

“Kad se danas neko odluči na ‘slivanje strave’ i ‘razvijanje pupka’, ‘potezanje kose’, ‘hodžine zapise’ i ‘priloge svecima’ je znak da živimo zaleđeni u Srednjem vijeku. Sipanje raznih travki (obavezno pomiješanih sa medom) u grlo, ili u uvo donosi ogroman rizik od infekcije i trovanja. Rakija je “prijeki lijek” za sve moguće stvari. Takođe je potrebno razumjeti da visoka temeratura, kašalj ili povraćanje predstavljaju nespecifične simptome, iza kojih mogu biti skrivene stotine različitih medicinskih patologija i da činjenica da je neki lijek pomogao bratu od tetke kad je imao “temperaturu” ne daje za pravo da vjerujemo da će pomoći bilo kome drugome, kao i da znamo da ga može i ubiti”, istakao je Cerović.

Kod nas je nauka, kako dodaje, odbačeni i prokazani element.

“Neka tetka je rekla da je nešto dobro? Onda ne postoji naučni izvor koji to može demantovati, tetka je autoritet, lijepo priča, pomogla je onomad, dakle ona je u pravu…, nešto što se doživljava dalekim i nepoznatim, te s toga u to ne treba imati ni povjerenja”, kaže Cerović.

Treba naglasiti da se ne radi o pojavi koja je svojstvena ruralnim i zabačenim krajevima.

“Taj fenomen je u nerazvijenim i perifernim djelovima najizraženiji, što je prirodno, ali imamo ga zapanjujuće puno i u centru Podgorice. Stid u ovom slučaju nije od vaški, stid je globalnog tipa – stid da se uopšte nekome obratite, da stanete pred nepoznatu osobu, da zatražite pomoć… Osjećaj niže vrijednosti i niskog statusa je izvor raznih zala, pa dijelom i ovog… Što više nesigurnosti i osjećaja niže vrijednosti i statusa, to ćete teže prihvatiti promjenu i pokušati put koji se razlikuje od onog ustaljenog. Dakle govorimo vjerovatno o nekom koktelu između neznanja i konzervativne svijesti, osjećaja marginalizovanosti i s njim vezanog straha i stida. Koktelu koji je ovoga puta prekratio jedan život, na najapsurdniji od načina”, napominje on.

Sve ovo znači da nam je nužna hitna reforma zdravstva.

“Uopšte nije potrebno izmišljati toplu vodu, već postoje desetine modela i pozitivih iskustava koji nas na tom putu mogu voditi. Dio te reforme mora biti i intenzivno korišćenje komunikacije i edukativnih kampanja, aktivni otpor uvriježenim i šablonskim psedomedicinskim ubjeđenjima, bila ona tradicionalna ili “skinuta s Interneta”. Da je taj isti Internet jedno od veoma važnih sredstava te pozitivne komunikacije, ali da je neophodno uključiti i školski sistem, ali i NVO koje imaju kapilarno prisustvo i kredibilitet na nekoj tertoriji, pogotovu u ruralnim predjelima”, zaključio je Cerović.

2 komentara

  1. hi there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com