Početna » NOVOSTI » Na pomolu beskonačna energija?

Na pomolu beskonačna energija?

Naučnici njemačkog instituta “Maks Plank” za fiziku plazme objavili su da njihov fuzioni reaktor, koji su pokrenuli 2015. godine, zaista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao da postane beskonačan izvor čiste energije.

Tim iz tog instituta objavio je rad u časopisu “Komunikacija prirode” u kome su naveli da ovaj fuzioni reaktor stvara super moćna, vijugava trodimenzionalna magnetska polja kakva su bila predviđena projektom, pokazalo se da je nivo greške manji od 1 na 100.000, što je dovoljno za komercijalnu primjenu tog modela reaktora.

Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okolinu radioaktivnim materijama, a imala bi i jeftine i gotovo neiscrpne izvore goriva – morsku vodu. Problem je u tome što se proces fuzije, odnosno sjedinjavanja atoma, pokreće tek visokim temperaturama kakve su u Suncu, prenosi Index.hr.

Da bi postala isplativa, mora da se osigura da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspio da postigne nijedan reaktor.

Iako je uspješno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu.

Check Also

KAD ZAIGRA ČOVJEK OD DVA METRA: Urnebesan ples Sergeja Ćetkovića zasmijao čitav studio (VIDEO)

Crnogorski kantautor i jedan od članova žirija u muzičkom takmičenju Pinkove zvjezdice, Sergej Ćertković, zasmijao ...

Gusle motivišu Crnogorce pred Evropsko prvenstvo

  Navikli su nas na uspjehe iz Njujorka, Toronta, Berlina, Firence i mnogih drugih takmičenja ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *