ISTRAŽIVANJE ĆE POKAZATI: Da li su djeca u Crnoj Gori gojazna? - Volim Podgoricu

ISTRAŽIVANJE ĆE POKAZATI: Da li su djeca u Crnoj Gori gojazna?

Da li je negativni trend gojaznosti djece na globalnom nivou zahvatio i crnogorsko područje pokazaće ubrzo rezultati istraživanja domaćih naučnika u okviru COSI programa Svjetske zdravstvene organizacije.

U ovaj program nadzora dječije gojaznosti Crna Gora je, na inicijativu Univerziteta Crne Gore, ušla prošle godine, objašnjava dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović.

Istraživanjem na terenu  doći će se do podataka koje je do sada sakupilo 25 evropskih zemalja sa kojima će Crna Gora moći da se uporedi po pitanju ovog problema. Na čelu istraživačkog tima, pored dekana Popovića je i doc. dr Boban Mugoša.

„Mjerenja na terenu, u školama, obavljaju odabrani studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i zaposleni na Institutu za javno zdravlje koji su prošli obuku Svjetske zdravstvene organizacije“, navodi dekan Popović.

Sa ovom inicijativom Crna Gora će dobiti precizne podatke o gojaznosti djece i nastaviti sa praćenjem trenda. Oni će poslužiti, objašnjava Popović, kao osnova za preventivne mjere, ukoliko rezultati ukažu na tu potrebu.

Ovaj program preporučile su i kolege iz Srbije i Slovenije, susjednih zemalja koje su sprovele ova istraživanja.

Član istraživačkog tima u Srbiji i predavač na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje dr Predrag Božić navodi da je 23.1 % ispitivane djece imao prekomjernu težinu i gojaznost,  bez značajnih razlika među polovima, kako je i objavljeno u radu.

Zapadne zemlje imaju preventivne strategije, navodi dr Božić,  a one su prije svega usmjerene na podizanje nivoa fizičke aktivnosti i poboljšanje navika u ishrani djece, ali i druge neke mjere kao što je dojenje djece do tri godine.

U izradi strategija uključuju se sve društvene strukture, ne samo djeca i roditelji, prave se odgovarajuće izmjene zakona i pravilnika, na primjer ograničavanje reklamiranja određenih proizvoda, izmjena u jelovniku ustanova u kojoj djeca borave, kaže dr Božić.

Izvještaj koji bi uskoro trebalo da ugleda svjetlost dana bi trebalo da nam pokaže realno stanje, kako je najavio dekan Popović i izrazio nadu da finanlni izvještaj neće pokazati da smo zapostavili zdravstveni status djece u našoj zemlji, već da će samo predtstavljati opomenu da se ovim pitanjem moramo mnogo pažljivije baviti.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com