Početna » NOVOSTI » Društvo » Ako se razbolite od gripa i odete na bolovanje, oduzeće vam 30 odsto od plate

Ako se razbolite od gripa i odete na bolovanje, oduzeće vam 30 odsto od plate

Oboljelim od sezonskog gripa biće oduzeto 30 odsto mjesečne zarade ako odu na bolovanje, jer država sezonski grip od ove godine tretira kao obično bolovanje, upozorila je predsjednica NVO “Ljekari” Ankica Ivanović.

“Ljekari insistiraju na mirovanju i izolaciji na prvom mjestu kako bi se smanjio broj komplikacija koje se mogu javiti i koje mogu biti veoma teške, a još jedan razlog insistiranja na mirovanju i izolaciji je sprječavanje širenja virusa u populaciji. Kao ljekari ove godine smo zatečeni novom administrativnom mjerom tretiranja bolovanja kao lijeka kod pacijenata oboljelih od gripe”, kazala je Ivanović.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje danas su pojasnili da je novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji je na snagu stupio krajem januara, pšropisano da se naknada zarade za vrijeme bolovanja određuje najmanje u visini od 70 odsto.

“Visina naknade zarade koju obezbjeđuje poslodavac utvrđuje se u skladu sa kolektivnim ugovorom kod poslodavca i može biti utvrđena u većem iznosu”, precizirali su.

Iz Fonda su pojasnili da se naknada u visini od 100 odsto obezbjeđuje u visini od 100 odsto uslijed povrede na radu, profesionalne bolesti, održavanja trudnoće, dobrovoljnog davanja krvi, tkiva i organa, kao i liječenja malignih bolesti hemofilije, cistične fibroze, epilepsije, multiple skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, sistemskih autoimunih bolesti, hronične bubrežne insuficijencije (dijaliza), HIV i karantinskih bolesti i psihoze.

“Nesumnjivo je da grip ne spada u bolesti po osnovu kojih se obezbjeđuje naknada zarade u visini 100 odsto od osnova za naknadu zarade. Shodno Zakonu stanovništva od zaraznih bolesti, pod karantinskim bolestima podrazumijevaju se zarazne bolesti čiji se uzročnici prenose vazduhom i kontaktom i koje imaju visoku stopu smrtnosti, odnosno koje predstavljaju veliku opasnost po zdravlje stanovništva Crne Gore, zbog čega se u slučaju njihove pojave ili sumnje na njihovu pojavu primjenjuju mjere karantina i striktne izolacije (kuga, hemoragične groznice, osim hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom, kao i druge zarazne bolesti koje utvrdi Ministarstvo)”, piše u saopštenju.

Iz Fonda su kazali da je po starom zakonu bilo propisano da zaposleni prima 100 odsto naknade za vrijeme bolovanja i u slučaju „izolovanje zbog kliconoštva“.

Naglasili su da je veliki broj osiguranika koji imaju grip ili drugu zaraznu bolest ostvarivao 100 odsto naknade za vrijeme bolovanja, jer su ljekari kao uzrok koristili „izolovanje zbog kliconoštva“.

 (Vijesti)

Check Also

Službenicima Skupštine ipak ne smanjuju plate

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Službenicima Skupštine manje plate i za 180 eura

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *