Zbog ptičijeg gripa zabranjen uvoz mesa iz 47 zemalja - Volim Podgoricu

Zbog ptičijeg gripa zabranjen uvoz mesa iz 47 zemalja

Cr­na Go­ra za­bra­ni­la je uvoz me­sa i ži­vi­ne iz 47 dr­ža­va u ko­ji­ma je re­gi­stro­va­na po­ja­va ptič­jeg vi­ru­sa ti­pa H5N5 i H5N8, obo­lje­nja ko­je je od ju­če i zva­nič­no pri­sut­no u na­šoj dr­ža­vi. Me­đu dr­ža­va­ma iz ko­jih je za­bra­njen uvoz su Sr­bi­ja, Hr­vat­ska, Ho­lan­di­ja, Polj­ska, Ru­si­ja, Ukra­ji­na, Ita­li­ja, Švaj­car­ska, Ma­đar­ska, Francu­ska, kao i skan­di­nav­ske ze­mlje, osim Nor­ve­ške.
Di­rek­to­ri­ca Upra­ve za bez­bjed­nost hra­ne, ve­te­ri­nu i fi­to­sa­ni­tar­ne po­slo­ve Ve­sna Da­ko­vić sa­op­šti­la je da je ptič­ji vi­rus ot­kri­ven kod jed­ne di­vlje pat­ke u Cr­noj Go­ri, tvr­de­ći da ne­ma opa­sno­sti po čo­vje­ka, ali se far­me­ri­ma ko­ji po­sje­du­ju ži­vi­nu pre­po­ru­ču­je po­ja­ča­ni oprez. Ona je ka­za­la da je Cr­na Go­ra sta­ni­šte pti­ca se­li­ca i da za­to spro­vo­de kon­tro­le, is­ti­ču­ći da ne tre­ba oče­ki­va­ti pro­ble­me uko­li­ko se bu­de­mo pri­dr­ža­va­li pre­po­ru­ka ko­je da­je Upra­va. Da­ko­vić ka­že da i u slu­ča­ju da se za­ra­zi do­ma­ća ko­ko­ška ne mo­že se bo­lest pre­ni­je­ti na čo­vje­ka.
– Ne­ma raz­lo­ga za pa­ni­ku jer je obo­lje­nje ot­kri­ve­no sa­mo kod jed­ne pti­ce i to di­vlje. Zbog za­bra­ne uvo­za ne vje­ru­jem da će na­sta­ti ne­sta­ši­ca pi­le­ćeg me­sa. Na­še eki­pe in­ten­ziv­no ra­de na kon­tro­la­ma pri­li­kom uvo­za, a i u slu­ča­ju di­rekt­nog kon­tak­ta lju­di sa za­ra­že­nom ži­vi­nom ne mo­že do­ći do obo­lje­nja, pa ni ka­da je u pi­ta­nju kon­zu­ma­ci­ja – ka­za­la je Da­ko­vić.
Ona je na­ve­la da se od vla­sni­ka i dr­ža­o­ca ži­vi­ne u na­red­nom pe­ri­o­du oče­ku­je pu­na ko­o­pe­ra­tiv­nost u sa­rad­nji sa ve­te­ri­nar­skom slu­žbom.
– Tre­ba one­mo­gu­ći­ti bi­lo ka­kav kon­takt svo­je ži­vi­ne sa di­vljim pti­ca­ma ta­ko što ži­vi­nu tre­ba dr­ža­ti u za­tvo­re­nim objek­ti­ma sa mre­ža­ma na pro­zo­ri­ma. U slu­ča­ju dr­ža­nja ži­vi­ne u spolj­nim ka­ve­zi­ma tre­ba spri­je­či­ti kon­takt sa svim osta­lim do­ma­ćim ži­vo­ti­nja­ma. Hra­nu za ži­vi­nu dr­ža­ti u za­tvo­re­nom pro­sto­ru za­šti­će­nom od bi­lo ka­kvog kon­tak­ta sa spolj­nom sre­di­nom ili dru­gim ži­vo­ti­nja­ma ili glo­da­ri­ma – pre­po­ru­či­la je Da­ko­vić.
Ona je is­ta­kla da ne­za­po­sle­ni­ma tre­ba one­mo­gu­ći­ti ula­zak na far­mu, te da se pri­mje­nju­je si­stem dr­ža­nja ži­vi­ne „sve unu­tra – sve van“.
– Na­kon za­vr­šet­ka dr­ža­nja ži­vi­ne, obje­kat de­talj­no tre­ba da oči­ste, ope­ru, dez­in­fi­ku­ju i iz­vr­še de­ra­ti­za­ci­ju i dez­in­sek­ci­ju pri­je sle­de­ćeg use­lje­nja. Đu­bre i pro­stir­ku od­la­ga­ti na po­seb­no od­re­đe­nom mje­stu i za­šti­ti­ti ga od kon­tak­ta sa dru­gim ži­vo­ti­nja­ma. Tre­ba re­dov­no i de­talj­no pra­ti ru­ke, odje­ću i obu­ću pri­je sva­kog ula­ska u obje­kat sa ži­vi­nom i na­kon iz­la­ska iz objek­ta u ko­jem je ži­vi­na, no­si­ti či­sta za­štit­na odi­je­la i gu­me­ne či­zme pri­li­kom ra­da sa ži­vi­nom, i ne uvo­di­ti no­ve je­din­ke u po­sto­je­će ja­to – na­ve­la je Da­ko­vić.
Do­da­la je da ne tre­ba ku­po­va­ti no­ve ži­vo­ti­nje od ne­pro­vje­re­nih pro­da­va­ca i bez ured­nog uvje­re­nja o zdrav­stve­nom sta­nju, ali ni­je pre­po­ruč­lji­vo ni po­sje­ći­va­ti dru­ge ži­vi­nar­ske far­me.
– Ne ko­ri­sti­ti opre­mu ili bi­lo ka­kva dru­ga sred­stva sa ne­ke dru­ge far­me. Ta­ko­đe, ne do­zvo­lja­va­ti po­sje­ti­o­ci­ma ula­zak na far­mu i re­dov­no kon­tak­ti­ra­ti naj­bli­žu ve­te­ri­nar­sku am­bu­lan­tu u slu­ča­ju bi­lo ka­kvih pro­mje­na zdrav­stve­nog sta­nja ži­vi­ne i ra­di kon­sul­to­va­nja oko na­či­na dez­in­fek­ci­je, dez­in­sek­ci­je i de­ra­ti­za­ci­je – sa­vje­to­va­la je Da­ko­vić.
Po­moć­nica di­rek­to­ra Upra­ve Sun­či­ca Bo­lje­vić ob­ja­sni­la je da je vi­rus u Cr­noj Go­ri ot­kri­ven u okvi­ru re­dov­nog mo­ni­to­rin­ga, te da se ne ra­di o pti­ci ko­ja je ugi­nu­la. Ona je na­ve­la da je Upra­va pri­li­kom ot­kri­va­nja bo­le­sti u re­gi­o­nu kon­tak­ti­ra­la lo­vač­ka udru­že­nja da im pri­ja­ve uko­li­ko pri­mi­je­te obo­lje­nja ili ugi­nu­ća kod obo­lje­lih pti­ca.
– Do sa­da ni­je­smo ima­li ni­jed­nu pri­ja­vu. Mje­re ko­je smo da­li mo­gu zna­čaj­no da do­pri­ne­su da ne do­đe do pre­no­sa bo­le­sti na ži­vi­nu. Vi­rus kod di­vljih pti­ca pro­la­zi sa­kri­ve­no, bez ne­kih ve­ćih kli­nič­kih simp­to­ma, ali se po­vre­me­no de­ša­va­ju ugi­nu­ća. Ta­ko je i u Sr­bi­ji i u Hr­vat­skoj re­gi­stro­va­no ugi­nu­će la­bu­do­va – ka­za­la je Bo­lje­vić.

(Dan)

1 komentar

  1. Oh my goodness! a fantastic write-up dude. Appreciate it Even so I am experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggling to join it. Is there any person obtaining identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com