Poljacima Luka Bar do Božića? - Volim Podgoricu

Poljacima Luka Bar do Božića?

Poljska kompanija OT Logistics ponudila je 7,1 miliona eura za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar, posao za svih 412 radnika u naredne tri godine, i investicioni program vrijedan 17,1 milion eura.

Na prodaju je bilo ponuđeno 17.030.021 akcija Luke Bar što znači da su Poljaci spremni da plate 41,69 centi po akciji, što je 30 odsto više u odnosu na trenutnu berzansku cijenu.

Ponuda Poljaka bila je jedina na juče zaključenom međunarodnom tenderu, a mimo prvobitnih očekivanja ponudu nije dostavila turska kompanija Global Ports Holding, vlasnik Port of Adria (Kontejnerskih terminala – bivšeg dijela Luke), koji je figurirao kao najozbiljniji konkurent  Poljacima  na ovom tenderu, kao ni italijanska kompanija Silos granari della Sicilia.

Tenderska komisija, odnosno Savjet za privatiztaciju o ponudi Poljaka trebalo bi da odluči početkom januara najkasnije do Božića.

Ukoliko tokom prve godine upravljanja povećaju obim prometa u Luci Bar više od 50 odsto prema uslovima tendera i predloženom tekstu Ugovora o upravljanju, OT Logistics će biti kvalifikovan investitor za kupovinu većinskog paketa Luke Bar, koja je sad u državnom vlasništvu.

“Prema obavezujućoj ponudi, ponuđena ukupna cijena za 30 odsto akcija u društvu iznosi 7.100.000 eura. Takođe, kompanija je ponudila realizaciju trogodišnjeg investicionog programa koji uključuje hidrološke radove na gatu Volujica i izgradnju novih silosa, prijem vagona i postrojenja za brodski utovar u ukupnom iznosu od 17,1 milion eura”, saopšteno je iz Tenderske komisije.

Biznis planom je, kako se dodaje, predviđeno značajno povećanje obima pretovara tereta u Luci Bar, u prvoj godini 70 odsto, a nakon tri godine za približno tri puta uz istovremeno pozicioniranje Luke Bar na novim međunarodnim tržištima, a “posebno na području centralno-evropskog i sjeverno-južnog koridora, i koridora Bliski/Daleki istok”.

Ponuđač je preuzeo obavezu da u naredne tri godine zadrži postojeći broj od 412 zaposlenih uz obavezu poštovanja Opšteg, Granskog i Kolektivnog ugovora.

Poređenja radi, Poljaci su sad za 30 odsto akcija Luke Bar ponudili da plate približno sličnu cijenu kao Turci 2013. kada su za većinski paket vlasništva, odnosno, 62,09 odsto akcija u tadašnjim Kontejnerskim terminalima i generalnim teretima (danas Port of Adria), platili 8,07 miliona eura.

Prije restrukturiranja Luke Bar, cijelom tom lučkom sistemu Kontejnerski terminali su donosili prihode u iznosu od oko 80 odsto. Poljaci su, dakle, spremni da plate 7,1 milion eura za 30 odsto Luke Bar, dok su Turci za većinski paket u Kontejnerskim terminalima platili 8,07 miliona eura.

Kompanija OT Logistics AD je listirana na Varšavskoj berzi. Najveći je lučki operater u Poljskoj i jedan od najvećih lučkih operatera na Baltičkom moru za suve rasute terete i generalne terete. OTL upravlja pomorskim lukama u Svinoujšću, Gdinji i Kolobrzegu i riječnim lukama u Vroclavu i Opoleu.

Vlasnik je manjinskog paketa akcija u Luci Rijeka.

Godišnji promet OTL-a je 175 miliona eura, a ukupni pretovar u lukama – 6,5 miliona tona (7,5 puta više u odnosu na Luku Bar).Ukupni željeznički pretovar/prevoz je 3,8 miliona tona ili oko četiri puta više u odnosu na Montekargo.

OTL: Spajamo Baltik i Jadran, pregovaramo i za luke u Omanu

Iz  OTL  grupe “Vijestima” je saopšteno da žele da postanu najveći logistički operater u Evropi kroz povezivanje koridora Baltik-Jadran i koridora Jadran-Bliski Istok.

“Strategija za Luku Bar je da se internacionalizuje kroz dovođenje novih međunarodnih klijenata i investiciona ulaganja u potojeću infrastrukturu koju je potrebno osposobiti da odgovori na zahtjeve povećanog obima pretovara. Strategija u Rijeci je da u narednom periodu postanemo većinski vlasnik sa pravom upravljanja. Trenutno smo u pregovorima za kupovinu jedne strateške luke u Omanu, na Bliskom istoku”, naveli su iz  OTL -a.

(Vijesti)

2 komentara

  1. This is really intriguing, You’re an especially efficient writer. I have signed up with your feed additionally look ahead to finding your personal interesting write-ups. Furthermore, I’ve got shared the blog inside our social networks.

  2. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he actually bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If doable, as you develop into experience, would you thoughts updating your blog with more particulars? It is highly helpful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com