SUĐENJE ANDRIJI MANDIĆU I SLAVENU RADUNOVIĆU: Krivokapić kao svjedok - Volim Podgoricu

SUĐENJE ANDRIJI MANDIĆU I SLAVENU RADUNOVIĆU: Krivokapić kao svjedok

Su­di­ja Vi­šeg su­da Vla­di­mir No­vo­vić od­lu­čio je na ju­če­ra­šnjem ro­či­štu da, po slu­žbe­noj du­žno­sti, u svoj­stvu svje­do­ka po­zo­ve Ran­ka Kri­vi­ka­pi­ća, biv­šeg pred­sjed­ni­ka Skup­šti­ne Cr­ne Go­re, u na­stav­ku su­đe­nja po­sla­ni­ci­ma DF-a An­dri­ji Man­di­ću i Sla­ve­nu Ra­du­no­vi­ću. Oni su op­tu­že­ni za na­vod­nu na­sil­nu pro­mje­nu ustav­nog ure­đe­nja na pro­šlo­go­di­šnjim ok­to­bar­skim pro­te­sti­ma. Kri­vo­ka­pić će, ka­ko je sa­op­šte­no, bi­ti sa­slu­šan na ro­či­štu za­ka­za­nom za 7. fe­bru­ar. Sud će do sle­de­ćeg ro­či­šta od­lu­či­ti da li će pri­hva­ti­ti pred­log od­bra­ne da se sa­slu­ša­ju čla­no­vi Pred­sjed­ni­štva De­mo­krat­skog fron­ta, Mi­lu­tin Đu­ka­no­vić, ru­ko­vo­di­lac pro­test­nog oku­plja­nja, kao i da se pre­gle­da je­dan od vi­deo-sni­ma­ka na­sta­lih 24. ok­to­bra pro­šle go­di­ne is­pred Skup­šti­ne.
Na­kon su­đe­nja, je­dan od li­de­ra DF-a An­dri­ja Man­dić sa­op­štio je da je po­sta­lo go­to­vo neo­bič­no ako sva­ko­ga da­na ne­ma­mo ne­ko sa­slu­ša­nje u po­li­ci­ji ili su­du čel­ni­ka De­mo­krat­skog fron­ta. On je ka­zao da je sve ovo na­sta­vak jed­ne far­se, „slič­ne onoj ju­če­ra­šnjoj i pre­kju­če­ra­šnjoj, o pri­pre­ma­nju `državnog udara`”.
– Do­bro zna­te da su to naj­o­bič­ni­je iz­mi­šljo­ti­ne, gdje se bor­ci za slo­bo­du, bor­ci za de­mo­kra­ti­ju da­nas po­ku­ša­va­ju kri­mi­na­li­zo­va­ti i na ovaj na­čin se za­pla­ši­ti gla­sa­či opo­zi­ci­je. Si­gur­no da Mi­lo Đu­ka­no­vić, kao pr­vi čo­vjek re­ži­ma, zna da ne mo­že za­pla­ši­ti po­sla­ni­ke DF-a, ali mon­ti­ra­nim sud­skim pro­ce­som že­li da po­ša­lje po­ru­ku da se po­ku­ša­ju za­pla­ši­ti na­ši gla­sa­či i gla­sa­či opo­zi­ci­je. Po­ru­ču­je­mo gra­đa­ni­ma da ne tre­ba da bri­nu, nji­ho­vi pred­stav­ni­ci na­sta­vi­će sa još ve­ćim en­tu­zi­ja­zmom i upor­no­šću da se bo­re pro­tiv auto­krat­skog re­ži­ma Mi­la Đu­ka­no­vi­ća – is­ta­kao je Man­dić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, te­ško je pro­ci­je­ni­ti da li će Ran­ko Kri­vo­ka­pić bi­ti svje­dok tu­ži­la­štva ili od­bra­ne.
– Kri­vo­ka­pić je one ve­če­ri mo­gao da po­stu­pi na pot­pu­no dru­ga­či­ji na­čin od ono­ga ka­ko je po­stu­pio. Bi­lo je pri­rod­no da bu­de u zgra­di Skupšti­ne i bi­lo je pri­rod­no da uva­ži ko­le­ge opo­zi­ci­o­ne po­sla­ni­ke i da ne po­ku­ša­va da ih uvla­či i uvo­di na ne­ka­kve spo­red­ne ula­ze, već da im omo­gu­ći da na do­sto­jan­stven i ča­stan na­čin u pri­su­stvu nji­ho­vih pri­sta­li­ca uđu u Skup­šti­nu, ona­ko ka­ko po­sla­ni­ci i ula­ze, na glav­ni ulaz. Ka­ko će se on po­na­ša­ti na su­đe­nju, to je pi­ta­nje za nje­ga – na­veo je on.
Nje­gov ko­le­ga Sla­ven Ra­du­no­vić je oci­je­nio da je ovo su­đe­nje na­sta­vak far­se i bla­ma­že tu­ži­la­štva.
– Sva­kog da­na ne­ko od nas ili po­sje­ću­je spe­ci­jal­ni po­li­cij­ski tim ili mu se su­di. To je naj­bo­lji do­kaz da smo u si­tu­a­ci­ji kao 1948. go­di­ne. Me­đu­tim, po­ru­ču­je­mo re­ži­mu da ne po­sto­ji ta vr­sta re­pre­si­je ko­ju Đu­ka­no­vić i nje­gov re­žim mo­gu da pri­mi­je­ne pro­tiv po­sla­ni­ka DF-a i gra­đa­na ko­ji nas pra­te, a da bu­de uspje­šan. Ta­ko je i da­na­šnji sram­ni po­ku­šaj, da opet skra­ći­va­njem sni­ma­ka i da­va­njem do­ka­za ko­ji ne po­ka­zu­ju re­al­no sta­nje, ka­ko je bi­lo 24. ok­to­bra, po­ka­za­telj ko­li­ko su oni da­le­ko da do­ka­žu bi­lo šta u ovom po­stup­ku i da su naj­o­bič­ni­ji pi­o­ni ovog re­ži­ma. Na­dam se da će u vri­je­me na­stav­ka ovog su­đe­nja mno­ge stva­ri bi­ti ja­sni­je u Cr­noj Go­ri i da će valj­da ne­ko pred­u­ze­ti ne­ki mo­ral­ni čin, mi­slim u tu­ži­la­štvu, i pod­ni­je­ti ostav­ku, a ovaj pro­ces ob­u­sta­vi­ti, jer je za­i­sta smi­je­šan – po­ru­čio je Ra­du­no­vić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com