PODGORICA: Pod Ljubovićem planirana zgrada Vrhovnog suda - Volim Podgoricu

PODGORICA: Pod Ljubovićem planirana zgrada Vrhovnog suda

Glavni grad će, prije nego što stavi u dalju proceduru Nacrt izmjena i dopuna DUP-a “Čepurci -dio”, biti u obavezi da izradi Studiju zaštite kulturnih dobara.

Studiju će, kako su obrazložili iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, biti u obavezi da izrade, jer se u zahvatu planskog dokumenta nalaze dva kulturna dobra, crkva Sv. Gospođe i groblje oko nje na Čepurcima i spomen-ploča na groblju strijeljanih.

Crkva je, kako su obrazložili iz Uprave, stavljena pod zaštitu Rješenjem od  23. aprila 1960. godine, a spomen-ploča na groblju strijeljanih 11.juna 1959. godine.

Planom, koji obuhvata područje od oko 18,81 hektara, su, shodno Prostorno -urbanističkom planu Podgorice (PUP), određene površine za groblje, centralne djelatnosti, stanovanje veće gustine, saobraćajnu i ostale infrastrukture.

Planirano je i širenje postojećeg groblja na slobodnim površinama koje se nalaze u sjeveroistočnom dijelu plana.

Na urbanističkoj parceli 1 se nalazi gradsko groblje, za koje se planom predviđa proširenje i rekonstrukcija objekata  preduzeća “Pogrebne usluge”, dok je na UP 2 planirana izgradnja objekta kolektivnog stanovanja sa djelatnostima koje se nalaze u prizemlju.

Iz Ministarstva održivog razvoja su sugerisali Glavnom gradu da izgradnja objekta na UP 2 nije u saglasnosti sa planom višeg reda, jer taj prostor prema PUP-u obuhvata namjene za groblje, saobraćajne  i javne zelene površine. “Isto je neophodno korigovati i uskladiti sa planom višeg reda”, piše u mišljenju Direktorata za planiranje prostora. Na UP 3  je planirana izgradnja objekta Vrhovnog suda, a na UP 4 izgradnja objekta kolektivnog stanovanja sa djelatnostima koje se nalaze u prizemlju.

(Vijesti)

1 komentar

  1. As far as me being a member here, I wasn’t aware that I was a member for any days, actually. When the article was published I received a username and password, so that I could participate in Comments, That would explain me stumbuling upon this post. But we’re certainly all members in the world of ideas.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com