SKUPŠTINA CRNE GORE: Tolerancija mora biti veća - Volim Podgoricu

SKUPŠTINA CRNE GORE: Tolerancija mora biti veća

Nakon parlamentarnih izbora, održanih 16. oktobra, Skupština Crne Gore dobila je i nove poslanike. U poslaničkim klupama, pored poslanika iz prethodnog saziva parlamenta, sada sjede i neka nova, mlađa lica.

Sagovornici Dnevnih novina, mladi poslanici, očekuju intenzivan rad u Skupštini Crne Gore.

“Očekujem da poslanici i poslanice u parlamentu intenzivno rade, da doprinesu daljem napretku Skupštine kao najvažnijega zakonodavnog organa vlasti i da ona bude jedan od odlučujućih subjekata u pozicioniranju Crne Gore kao članice NATO i EU”, kazala je DN poslanica DPS Aleksandra Vuković.

Slično očekuje i njen partijski kolega, poslanik Andrija Nikolić.

“Vjerujem da će izabrani predstavnici građana da pokažu punu svijest o tome, da su, bez obzira na razlike, u stanju da zajednički pronalaze najbolja rješenja. Osnovna obaveza svakog poslanika je da bude sa narodom, za narod i uz narod” kazao je Nikolić.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović je istakao da mu je velika čast što je u parlamentu, jer to doživljava i kao priliku da artikulira potrebe Hrvata.

Vuković smatra da mladim poslanicima i poslanicama fali iskustvo, ali im ne nedostaje znanje, hrabrost i želja da se stvari u Crnoj Gori, kako je navela, mijenjaju nabolje.

“Ako su dani naše mladosti dani naše hrabrosti, to samo znači da će atmosfera u parlamentu biti dinamična, u duhu agona”, kazala je Vuković.

Nikolić očekuje da će otvaranje prostora mlađim generacijama obezbijediti novi kvalitet u daljoj emancipaciji političke scene.

“Mi imamo moralnu obavezu da stvorimo uslove ne bismo li izbrisali podjele koje nas istorijski opterećuju. Moramo praviti nove mostove koji će duže trajati od onih koji su porušeni u prošlosti”, kazao je Nikolić. Vuksanović smatra da će energija mlađih poslanica i poslanika, kao i njihov angažman, parlamentu dati novi kvalitet u radu.

Vuković je kazala da mlade kolege iz parlamenta, među kojima je i sama, treba prije svega da nauče da se “nose” sa sobom, s obzirom na napetost koja karakteriše dijalog u Skupštini.

“Ako se umijemo “nositi” sa sobom, svojim karakterom, reakcijama, moći ćemo se “nositi” sa bilo kime. Mislim, pak, da će nam kolege koji se ovim poslom bave duže od nas nesebično pomagati u radu”, navela je Vuković. Nikolić, ističe da su blaga riječ, jak argument i spremnost poslanika da čuju drugačije mišljenje, preduslov da se mladi “nose” kako sa sobom, tako i sa drugima.

“Parlament je mjesto gdje je politička kultura uvijek na provjeri, ono što tu budemo rekli jedni drugima, govoriće zapravo o nama samima” objasnio je Nikolić. Vuksanović smatra da su potrebni i mlađi, ali i stariji poslanici, kako bi kroz svoje specifičnosti i na taj način doprinijeli punom radu parlamenta.

Osvrćući se na prethodni saziv parlamenta, sagovornici DN očekuju više poštovanja od novog sastava Skupštine.

“I prethodni saziv parlamenta činili su poslanici i poslanice koje je izabrao narod. Nevolja je u tome što su se u parlamentu desili incidenti koji ne služe na čast ni poslanicima/poslanicama, ni domu koji je propisao Etički kodeks poslanika. Trebalo bi da ga znamo napamet kako nikada ne bismo došli u sličnu situaciju. Uvrede koje smo čuli, govor mržnje, pokliči ne priliče domu u kome predstavljamo svoj narod”, kazala je Vuković. Sličnog mišljenja je i Nikolić, koji će, kako je naveo, prošli saziv parlamenta pamtiti kao “jednu od najružnijih epizoda u istoriji crnogorskog parlamentarizma” “Vulgarizacija javnog pro-

stora, uvođenje jezika ulice, pokušaj stvaranja ambijenta gdje je sve dozvoljeno samo je dio repertoara kojim su “zapljusnuti” naši građani”, kazao je Nikolić. Vuksanović vjeruje da Crna Gora sazrijeva i u političkom smislu, te očekuje da će i kultura dijaloga biti veća.

Vuković je svjesna da su tenzije dio političkog života i da će ih uvijek biti.

“Svjesna sam toga od kad sam ušla u parlament, tenzija će vazda biti, nekad manje, nekad više”, kazala je Vuković. Nikolić, međutim, smatra da tenzije nijesu put do rješenja.

“Da li će Skupština bolje funkcionisati prvenstveno zavisi od političke volje svih aktera parlamenta. Čarobna riječ u politici je odgovornost. Kao posljedica odgvornosti ostvaruju se rezultati, kojima se uvijek mjeri kvalitet jedne politike” smatra Nikolić. Vuksanović je kazao da su tenzije neminovne, posebno u politici, ali da upravo zbog toga tolerancija svih poslanika mora biti veća.

Vuković smatra da se samo u parlamentu može ostvariti punina političkog dijaloga i postići željeni efekti, obaveza da se građani koji su birali poslanike informišu o svim važnim državnim pitanjima “Opozicija treba da se vrati u parlament, ali ako moje kolege misle da će van njega bolje ostvarivati svoje političke ciljeve, ja ih pozdravljam”, kazala je Vuković. Poslanik DPS Nikolić je naveo da, ukoliko opozicija nije u parlamentu, onda se teško može govoriti o Skupštini u istinskom smislu.

“Nema zrelog i odgovornog društva bez zrele i odgovorne vlasti, ali jednako tako zrelog i odgovornog društva ne može biti bez zrele i odgovorne opozicije. Opoziciji je mjesto u Skupštini, jer je isto kao i vlast, izabrana voljom naroda. Vuksanović smatra da bojkot parlamenta nije dobro rješenje.

“Dužni smo građanima da ih predstavljamo, zbog toga bojkot smatram lošim političkim potezom, jer parlament je mjesto gdje moramo i trebamo braniti ideje koje zastupamo”, zaključio je Vuksanović.

(Dnevne novine)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com