Vijest je važna za 275 000 građana Podgorice! - Volim Podgoricu

Vijest je važna za 275 000 građana Podgorice!

Nacionalna investiciona komisija na čijem je čelu premijer Duško Marković odlučila da u okviru II poziva za sufinansiranje infrastrukturnih ulaganja da saglasnost za Projekat odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici, saopšteno je iz Vlade.

“Riječ je o projektu vrijednom 52,7 miliona eura za koji je traženo sufinansiranje bespovratnim sredstvima Zapadnobalkanskog investicionog fonda u iznosu od 16,7 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Ova vijest je važna za 275 hiljada građana Podgorice

Izgradnja novog Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa kompletnim tretmanom kanalizacionog mulja i kanalizacionom mrežom dužine 40k  je kapitalni projekat kako za Podgoricu, tako i za Crnu Goru.

Lokacija budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda definisana kroz DUP „Industrijska zona-Kombinat aluminijuma Podgorica”.

Novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda projektovano je za 275.000 stanovnika i treba da zadovolji potrebe Glavnog grada u narednih 30 godina. Njime će se riješiti problem komunalnih otpadnih voda i zbrinuti obrađeni mulj, objašnjeno je na sajtu “Vodovod i kanalizacija Podgorice”.

Izgradnjom novog postrojenja gasi se postojeće postrojenje i istovremeno oslobađa zemljište površine od 100 hiljada metara kvadratnih, čija će vrijednost zajedno sa naknadom za komunalno opremanje građevinskog zemljišta predstavljati ulog Glavnog grada za realizaciju ove investicije.

Postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno je 1978. godine i ima kapacitet za između 55, najviše 60 hiljada ekvivalentnih stanovnika, a sada prerađuje vodu za duplo više stanovnika – oko 108 hiljada.

Kako se Glavni grad razvijao ubrzano, postrojenje nije u mogućnosti da u potpunosti obavlja prečišćavanje svih komunalnih otpadnih voda. Takođe, pojedini djelovi grada koje karakteriše individualna gradnja, nemaju mrežu fekalnih kolektora, tako da se otpadne vode ispuštaju direktno u septičke jame od kojih su mnoge propusne i predstavljaju rizik za potencijalno zagađenje podzemnih voda.

Ovaj projekat obuhvata  izgradnju blizu 20 kilometara sekundarne kanalizacione mreže na koju će se priključiti oko 1.500 objekata u naseljima Murtovina, Doljani, Zagorič, kao i djelovima Drača, Starog aerodroma, Maslina, Konika i Vrela ribničkih.

Projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže vezan je za poboljšanje opštih uslova kvaliteta života i zdravlja građana Podgorice i očuvanja životne sredine na širem području. Značajna dimenzija projekta je zaštita režima podzemnih voda, odnosno očuvanje postojećih vodoizvorišta na teritoriji glavnog grada uz smanjenje rizika od njihovog zagađenja, a osnovni zadatak je kanalisanje komunalnih otpadnih voda iz što većeg broja domaćinstava, uz njihovo prečišćavanje na lokaciji budućeg postrojenja .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com