BROJ DRŽAVNIH PRAZNIKA: Gdje je Crna Gora u odnosu na zemlje regiona? - Volim Podgoricu

BROJ DRŽAVNIH PRAZNIKA: Gdje je Crna Gora u odnosu na zemlje regiona?

Nakon što je prošle sedmice u javnost plasirana informacija da je aktuelizovana izmjena Zakona o državnim praznicima, kojom je između ostalog precizirano da dan rođenja Petra Prvog Petrovića Njegoša – 13.novembar, bude proglašen za državni praznik, to je izazvalo različite reakcije građana.

Foto: Ilustracija, cdm.me

Naime, bilo je tu različitih komentara i stavova, koji su odnosili prije svega na sljedeće: od toga da u našoj zemlji ionako ima previše državnih praznika, zatim da ima još ličnosti iz crnogorske istorije koji su zaslužili da datum njihovog rođenja bude proglašeno za državni praznik, do onih komentara koji su itekako podržavali ovu ideju…

Ipak, od toga neće biti ništa! Crnogorska Vlada je danas povukla iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Tu se postavlja pitanje, zašto su pojedinci (sudeći po komentarima), uvjereni da u Crnoj Gori, za razliku od zemalja u regionu, ima najviše državnih praznika? Tu je računica veoma jasna.

Nesumnjivo, praznici svima dođu kao odlična prilika za kratkotrajni predah od brojnih obaveza koje svakodnevno obavljaju. Osim božićnih i novogodišnjih praznika, tokom kojih se slobodni dani obične „spoje“, tu su i državni praznici, koji su propisani Zakonom o državnim i drugim praznicima.

U skladu sa tim, Crnoj Gori imamo dva državna praznika. To su: 21.maj – Dan nezavisnosti i 13.jul – Dan državnosti. Shodno Zakonu o državnim i drugim praznicima, a propisano u članu 2, oni se praznuju dva dana, i to na dan praznika i narednog dana.

“Praznični dani su neradni. Ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana. Ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan”, stoji u članu 3 Zakona o državnim i drugim praznicima.

Foto: getbybus.com

A koliko državnih praznika ima u zemljama regiona, i da li je naša zemlja “lider” u tome kako je uvreženo mišljenje?

Zakonom o praznicima u Bosni i Hercegovini, osim Nove godine i 1.maja, kada su ti dani određeni kao neradni, obilježava se i 9.maj, kao Dan pobjede nad fašizmom, ali radno. Tu imamo i 1.mart – Dan nezavisnosti BiH, i kako je propisano Zakonom, na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade. Isto važi i za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 28.novembra, koji je takođe neradni. Ovi praznici se prema njihovom Zakonu slave samo jedan dan, i to na dan praznika.

Kada je riječ o Srbiji, osim novogodišnjih i prvomajskih praznika, obiljžava se i Sretenje – Dan državnosti i to 15. i 16. februara, kao i Dan primirja u prvom svjetskom ratu – 11. novembra. Prema tamošnjem Zakonu o državnim i drugim praznicima, propisano je da “ako jedan od datuma kada se praznuju navedeni državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana”.

Foto: jppp-nbgd.rs

Zakonom o blag­danima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj je propisano koji dani su neradni. Tako se u Hrvatskoj obilježava, ako izuzmemo vjerske praznike, Dan anifašističke borbe – 22. jun, Dan državnosti – 25 .jun, Dan domovinske zahvalnosti – 5. avgust, Dan nezavisnosti – 8. oktobar.

I naravno, tu je i Makedonija, gdje su Zakonom o praznicima takođe obuhvaćeni državni i vjerski praznici. Pored standardnih novogodišnjih i prvomajskih praznika, obilježava se 2. avgust – Dan Republike, zatim 8. septembar – Dan nezavisnosti, 11. oktobar – Dan ustanka, 23. oktobar – Dan makedonske revolucionarne borbe.

Stoga, iz svega navedenog, lako je zaključiti gdje je Crna Gora među zemljama regiona, kada je riječ o broju državnih praznika…

(Kolektiv)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com