Kako bez petardi proslaviti praznike - Volim Podgoricu

Kako bez petardi proslaviti praznike

Internetom kruži, kao šala, a nije, slika ulazne kapije u dvorište jednog domaćina iz Bosne i Hercegovine. Na njoj je nalijepio papir, a na papiru napisao molbu komšijama da mu, za nastupajuće praznike, ne ubacuju petarde u dvorište jer je tankih živaca, preživio je ratište, i moglo bi se desiti da uzvrati ličnim naoružanjem.

Iako na prvu loptu izaziva smijeh poruka bosanskog domaćina jasno pokazuje kroz šta prolazimo kad naiđe praznična sezona. Proslaviti novogodišnje i božićne praznike bez upotrebe petardi praktično je nemoguće na Balkanu. Svake godine crnogorska policija apeluje na građane da ne kupuju petarde, ljekari upozoravaju na mogućnost nesreće, a oko nas puca li puca. A petarde nisu ni malo neozbiljna zabava.

Prije deset dana u Kliničkom Centru u Ljubljani amputirane su obije šake četvorogodišnjem dječaku koji se u svojoj sobi igrao sa petardama. Četvorogodišnjak ne može pazariti petarde, to je svima jasno, kupio mu ih je otac. Šenluk kao oblik manifestacije zadovoljstva uči se dakle od malih nogu. Djeca ne bi mogla doći do petardi da im ih roditelji ne kupuju. A mali Slovenac ne bi Novu Godinu čekao u bolnici.

Pored uobičajenih mjesta na kojima se prodaju petarde i njima slična pirotehnička sredstva, poput pijaca, dosta maloprodajnih privatnih objekata ima ih u svojoj ponudi. Sigurno je da nisu nabavljena zakonito, sigurno je da je njihova nije prodaja zakonita ali to ne spriječava one kojima je profit na prvom mjestu da ih prodaju. Oko crnogorskih škola uvijek ima pojedinaca koji ih prodaju, da đaci proslave kraj polugodišta i bombastično dočekaju praznike.

Statistički, oko stotinjak djece na Balkanu godišnje se teže povrijedi rukujući petardama. Primjer dječaka iz Ljubljane od prije desetak dana, koji je ostao bez obije šake, koliko god tužan bio jasno ilustruje kakve posljedice ostavljaju pirotehnička sredstva u rukama, i na ruke, četvorogodišnjaka ali i onih mnogo starijih. Svjedoci smo da ima djece koja nikad nijesu odrasla pa se tako mogu sresti i starci koji sa unucima bacaju petarde.

A sama pirotehnička sredstva iz godine u godinu, sve su jača. Ko još nije čuo  „topovski udar“, dešavalo se da zbog njega policija po Podgorici radi uviđaje. Eksplozija je eksplozija, posebno za one pred čijim vratima „udari“. A da ne pominjemo ono što ljubitelji životinja često pominju, da su eksplozije petardi čest uzrok smrti kod životinja. Od straha jednostavno dožive srčani udar.

Zato, prije nego što se odlučite da svoje potrebe za pirotehničkom zabavom realizujete kroz svoju djecu razmislite o posljedicama koje mogu nastupiti. I umjesto da novac date na kupovinu petardi možete ga uplatiti nekom kom je prijeko potreban.

Time ćete svom djetetu dati dvije životne lekcije.

2 komentara

  1. Oh my goodness! an excellent article dude. Thank you Nonetheless We’re experiencing problem with ur rss . Don’t know why Can not register for it. Perhaps there is anyone finding identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com