Novogodišnji rituali u svijetu - Volim Podgoricu

Novogodišnji rituali u svijetu

Osim ljubljenja u ponoć, praktikujete li i vi neki novogodišnji običaj? Nova godina je tradicionalno vrijeme okupljanja – porodičnog, sa prijateljima, na organizovanim proslavama, žurkama i to u svečanim haljinama i odijelima u dekorisanim enterijerima. Svaka zemlja ima i poneku specifičnost, ali je suština ista. Zato, prošetajte globusom kroz tradicije dočeka nove godine.

Grčka

Grcima se doček nove godine poklapa s proslavom svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Tada se servira Vasilopita ili torta svetog Vasilija, u koju se ubacuje srebrni ili zlatni novčić. Ko pronađe novčić, biće posebno srećan tokom cijele predstojeće godine.

Danska

Danci u novogodišnju noć ulaze sa mnogo razbijenih tanjira ispred kućnog praga. Stari tanjiri se u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja i količina razbijenih tanjira simbolizuje društveno bogatstvo – broj prijatelja.

Japan

Čitavog decembra se u Japanu održavaju zabave pod nazivom Bonenkai. Te zabave se održavaju sa ciljem da ljudi loše stvari ostave za sobom i pripreme se za novi početak. Zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi otjerala 108 ljudskih slabosti, a nakon toga se svi smiju tjerajući smijehom zle duhove.

Kuba

Kubanska tradicija nalaže da se u ponoć pojede 12 grejpfruta, koji simbolizuju mjesece godine, a poštovanje tog običaja treba da donese sreću.

Austrija

Austrijanci na Novu godinu, kao dezert uz svečani ručak, pripremaju sladoled od mentola u obliku djeteline sa četiri lista, naravno, za sreću, a stari sicilijanski običaj kaže da će sreća doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje.

Španija

Kad zakuca ponoć, Španci moraju da pojedu 12 zrna grožđa – po jedno za svaki mjesec.

Norveška i Holandija

Norvežani se časte pudingom od pirinča u kojem je skriveno jedno zrno badema, a osoba koja pronađe badem imaće sreće, dok Holanđanima sreću donose krofne u novogodišnjoj noći.

Latinska Amerika

Cijela Latinska Amerika uoči Nove godine traži gaćice određene boje, u zavisnosti od zemlje do zemlje – crvene, roze ili žute. U nekim zemljama običaji nalažu da se veš obuče naizvrat, dok je običaj u Brazilu da se u novogodišnjoj noći nosi bijela odjeća.

Italija

Italijani najbučnije proslavljaju Novu godinu jer buka tjera zlo iz kuće. Oni, takođe, bacaju sve stare, nepotrebne stvari, od namještaja do odjeće, i to kroz prozor.

Kao što vidite, rituali se razlikuju, ali je poenta uvijek ista – Srećna Nova godina!

1 komentar

  1. Beautiful post. It seems that a good many stages are banking on the originality factor. “Human beings are seventy percent water, and with some the rest is collagen.” by Martin Mull..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com