PISMO PODGORIČKOM DJEČAKU: Gospodine Rade… - Volim Podgoricu

PISMO PODGORIČKOM DJEČAKU: Gospodine Rade…

Učenik sedmog razreda iz Podgorice dobio je jedinicu iz istorije kada je lekciju o nastanku Crne Gore počeo riječima da je Crna Gora srpska država. Srpski istoričar Čedomir Antić obratio se dječaku otvorenim pismom.

Dobio jedinicu zbog tačnog odgovora: Rade Račić, učenik iz Podgorice
Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva Dobio jedinicu zbog tačnog odgovora: Rade Račić, učenik iz Podgorice

Rade je, odgovarajući na pitanje nastavnika o nastanku Crne Gore odgovor počeo sa “Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala…” I dobio jedinicu. U dečakovu zaštitu stali su i njegov otac, ali i brojni građani na društvenim mrežama.

Otvorenim pismom sada se učeniku obratio i istoričar Čedomir Antić.

 

Prenosimo djelove pisma:

“Uvaženi gospodine Rade Račiću, Vjerujem da sam prvi koji Vam se obraća sa ‘gospodine’, a znam da ste među rijetkima koji su to konvencionalno obraćanje sami i u potpunosti zaslužili. Kad je čovjek tako mlad kao Vi, nepravde koje doživi a preživi mogu mu gotovo uvijek biti samo od koristi.

Svjedočili ste istinu

Vi ste mladi učesnik jedne velike borbe koja traje vjekovima i trajaće dok je našeg naroda. Molim Vas nemojte prezreti Vašeg nastavnika istorije, učitelje uvijek treba da pamtimo, ako su nas zadužili, da im nekako uzvratimo, ako nisu, da njihove greške nikada ne ponovimo. Uzor su uvijek i svakako – neki kako treba činiti, a neki kako ne treba.

Gdje je pogrešio Vaš nastavnik istorije?

Dozvolite da, kao autor udžbenika Istorija za 7. razred u Republici Srbiji i profesor na najvećem južnoslovenskom fakultetu na kome se predaje istorija, imam pravo da komentarišem njegov postupak. Njegova greška je duboka i temeljna, ali nema nikakve veze s tim da li je Crna Gora “srpska država”.

Sve da ste rekli nešto što je u potpunosti netačno – pa čak i nešto što je sa našim današnjim moralom i pogledom na svet nespojivo – a da je istovremeno makar i na margini društva, predmet nekakve debate, posebno naučne, Vaš je nastavnik morao sa Vama da razgovara i da u taj razgovor uključi i druge učenike. Valjalo je da Vam posle preporuči neke dobre, zanimljive knjige. Škola ljude ne ućutkuje i uspavljuje, naprotiv, ona treba da ih budi.

Nastavnik koji na argumentovani stav učenika odgovori pitanjem “gdje si to pročitao” a onda da negativnu ocjenu nije prosvetni radnik, već nešto sasvim drugo.

Istoričar Čedomir Antić
Foto: D. Briza / RAS SrbijaIstoričar Čedomir Antić

Cijenjeni gospodine Račiću, svi istoričari znaju da se istorija piše na osnovu izvora. Izvori kažu da su Stefan Vojislav, Stefan Nemanja, svi Balšići i svi Crnojevići bili Srbi. Ako su ih nekada i nazvali nekim arhaičnim starijim regionalnim nazivima, među svima njima nije onaj koji bi željeli oni koji su ove godine proterali ćirilicu iz razrednog dnevnika u koji je Vaš nastavnik upisao jedinicu iz istorije. Vladike Danilo, Sava, Vasilije, Petar Prvi, Petar Drugi (inače Vaš imenjak) – bili su veliki Srbi.

Bedna je vlast kojoj lekcije iz hrabrosti i etike drže maturanti i učenici. Jadna, ali i osuđena na propast.

Međutim, veliki gospodine Račiću, Vaš nastavnik je jedan politikantski program stavio iznad pravila struke. On je Vas, uvaženi gospodine koji ulazite u tinejdžersko doba, obespravio.

Vaš otac je u pravu

“Krst nositi nama je suđeno” u borbi protiv nepravde tuđinske i naše. Griješe oni koji misle da narod i vjeru predaka napuštaju slabi i uplašeni. Vaše prezime, uvaženi gospodine Rade, prezime je onih koji vjekovima tvrde da su potomci svetorodne loze Nemanjića. Imena i prezime Vi ste, gospodine Rade Račiću, duboko verujem, dostojni.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com