Godinu za nama obilježilo 12 ubistava čiji su izvršitelji i dalje nepoznati - Volim Podgoricu

Godinu za nama obilježilo 12 ubistava čiji su izvršitelji i dalje nepoznati

U go­di­ni za na­ma u Cr­noj Go­ri se do­go­di­lo 12 li­kvi­da­ci­ja či­ji iz­vr­ši­o­ci su osta­li ne­po­zna­ti. Sva­ko od tih ubi­sta­va, pre­ma tvrd­nja­ma iz Upra­ve po­li­ci­je, de­si­lo se na or­ga­ni­zo­van na­čin, kao re­zul­tat ob­ra­ču­na za­va­đe­nih kla­no­va. Ovim li­kvi­da­ci­ja­ma, či­ji na­lo­go­dav­ci i iz­vr­ši­o­ci ni­je­su po­zna­ti, na­sta­vljen je kr­va­vi niz za­po­čet pret­hod­nih go­di­na, ko­ji go­to­vo sva­kog mje­se­ca u go­di­ni od­ne­se po jed­nu žr­tvu.
Kr­va­vo ko­lo ob­ra­ču­na iz­me­đu kla­no­va, ka­ko su sa­op­šta­va­li iz po­li­ci­je, kre­nu­lo je kra­jem fe­bru­a­ra u Her­ceg No­vom. Be­ži­vot­no ti­je­lo No­vlja­ni­na Ra­do­va­na Ma­to­vi­ća Ra­ke­le (41) pro­na­đe­no je 21. fe­bru­a­ra u cr­nom „audi­ju” par­ki­ra­nom u Đe­no­vi­ći­ma. Pre­ma ne­zva­nič­nim sa­zna­nji­ma, ubi­jen je sa dva hi­ca iz va­tre­nog oruž­ja. Ma­to­vi­ća je na­šao slu­čaj­ni pro­la­znik, ko­ji sta­nu­je u bli­zi­ni mje­sta ubi­stva. On je bez zna­ko­va ži­vo­ta i ob­li­ven kr­vlju sje­dio na mje­stu vo­za­ča, a mo­tor vo­zi­la je još uvi­jek ra­dio.
Dva mje­se­ca ka­sni­je, kr­va­vo ko­lo li­kvi­da­ci­ja na­sta­vlje­no je u Ko­to­ru, ka­da je ubi­jen Sr­đan Vla­ho­vić. Na nje­ga je ne­po­zna­ti na­pa­dač pu­cao 9. apri­la, oko 19.30, u na­se­lju Do­bro­ta u Ko­to­ru. Ubi­ca, ko­ji je bio na sku­te­ru sa još jed­nom oso­bom, u nje­ga je is­pa­lio vi­še od 10 me­ta­ka. Ka­ko sa­zna­je­mo, Vla­ho­vić se ba­vio pro­da­jom ci­ga­re­ta, a u mo­men­tu ubi­stva po­red nje­ga je bi­la jed­na dje­voj­ka, ko­ja je oče­vi­dac li­kvi­da­ci­je.
Za­tiš­je je po­tra­ja­lo sve­ga če­ti­ri mje­se­ca, a se­ri­ja li­kvi­da­ci­ja se na­sta­vi­la u Ba­ru, gdje su za mje­sec da­na ubi­je­na tri li­ca. Ba­ra­nin Bo­ži­dar To­ma­še­vić (35) li­kvi­di­ran je po­čet­kom av­gu­sta, a, pre­ma sum­nja­ma is­tra­ži­te­lja, u taj grad je do­šao ka­ko bi se sa­ču­vao od oso­ba iz ino­stra­nog kri­mi­nal­nog mi­ljea. Bar­ski po­li­caj­ci upra­vo u tom smje­ru vo­de is­tra­gu o su­ro­vom ubi­stvu To­ma­še­vi­ća. On se iz Ba­ra za No­vi Sad od­se­lio pri­je 12 go­di­na i ri­jet­ko je do­la­zio u grad pod Ru­mi­jom. Pre­ma po­li­cij­skim evi­den­ci­ja­ma, To­ma­še­vić ne pri­pa­da ni­jed­nom bar­skom kla­nu, čak ni­je ni imao pri­ja­te­lja ko­ji su bez­bjed­no­sno in­te­re­sant­na li­ca. Ra­de­ći na ubi­stvu, in­spek­to­ri bar­ske po­li­ci­je do­šli su do sa­zna­nja da je sa­da po­koj­ni To­ma­še­vić po­slo­vao sa sum­nji­vim li­ci­ma iz ino­stran­stva, zbog če­ga je če­sto od­la­zio iz Sr­bi­je. Sum­nja se da je u po­sled­nje vri­je­me imao ve­li­kih pro­ble­ma sa „po­slov­nim pri­ja­te­lji­ma” iz ino­stran­stva i da je iz tog raz­lo­ga na­pu­stio Sr­bi­ju tra­že­ći uto­či­šte u rod­nom gra­du. Umje­sto si­gur­no­sti i spa­sa, u Ba­ru su ga sa­če­ka­la tro­ji­ca na­pa­da­ča, ko­ji su na­šli na­čin da ga li­kvi­di­ra­ju a da za so­bom ne osta­ve trag.
U sa­če­ku­ši is­pred zgra­de u ko­joj je ži­vio, u Ba­ru je po­čet­kom sep­tem­bra ubi­jen Želj­ko Vu­ko­slav­če­vić (40). Na nje­ga su još uvijek ne­i­den­ti­fi­ko­va­ni na­pa­da­či is­pa­li­li vi­še hi­ta­ca, na­kon če­ga je pod­le­gao po­vre­da­ma. Ubi­stvo se de­si­lo oko 23.20 u cen­tru Ba­ra, a oče­vi­ci tvr­de da je na Vu­ko­slav­če­vi­ća na par­kin­gu zgra­de u ko­joj ži­vi, na To­po­li­ci, is­pa­lje­no vi­še hi­ta­ca, od ko­jih je pre­mi­nuo na li­cu mje­sta.
Ne­dje­lju da­na ka­sni­je Ba­ra­nin Slav­ko Pe­ko­vić (58) ubi­jen je u bar­skom na­se­lju Gor­nji Šu­šanj. Ubi­ca je sa­če­kao Pe­ko­vi­ća i, dok je on bio na kuć­nom pra­gu, is­pa­lio u nje­ga vi­še me­ta­ka. Pe­ko­vić je, ka­ko sa­zna­je­mo, iz­dah­nuo na ru­ka­ma svo­je kćer­ke na li­cu mje­sta. Ka­ko nam je po­tvr­đe­no u po­li­ci­ji, Pe­ko­vić ni­je bio bez­bjed­no­sno in­te­re­sant­na oso­ba, a ra­dio je kao me­na­džer u jed­noj kla­di­o­ni­ci.
Iz­me­đu ovih li­kvi­da­ci­ja u Ba­ru, u Ko­to­ru su li­kvi­di­ra­ni Go­ran Bi­sku­po­vić i Mi­loš Bo­šnjak. Njih dvo­ji­ca su stra­da­li u stra­vič­noj eks­plo­zi­ji u ko­tor­skom na­se­lju Muo, a u po­li­cij­skim evi­den­ci­ja­ma su vođeni kao bez­bjed­no­sno-in­te­re­sant­na li­ca. Njih dvo­ji­ca se do­vo­de u ve­zu sa „ška­ljar­skim kla­nom”, pa po­li­ci­ja sum­nja da se u ovom slu­ča­ju ra­di o na­stav­ku ob­ra­ču­na ko­to­r­skih kla­no­va. Eks­plo­ziv­na na­pra­va ak­ti­vi­ra­na je oko 16.30 is­pred ku­će Bi­sku­po­vi­ća. Pre­ma pr­vim re­zul­ta­ti­ma is­tra­ge, eks­plo­ziv­na na­pra­va bi­la je po­sta­vlje­na po­kraj pu­ta i ak­ti­vi­ra­na je po­mo­ću da­ljin­skog upra­vlja­ča. Po­li­ci­ja vje­ru­je da su na­pa­da­či pra­ti­li Bi­sku­po­vi­ća i Bo­šnja­ka i da su na­pra­vu ak­ti­vi­ra­li ka­da su ne­sreć­ni mla­di­ći bi­li uda­lje­ni od eks­plo­zi­va na oko po­la me­tra. Na taj na­čin ni­je­su im da­li šan­su da pre­ži­ve.
Je­dan od vo­đa „ška­ljar­skog kla­na” Da­li­bor Đu­rić ubi­jen je 22. sep­tem­bra hi­cem iz snaj­pe­ra, u kru­gu spu­škog za­tvo­ra, dok je sje­dio is­pred za­tvor­skog pa­vi­ljo­na. Ubi­stvo se de­si­lo oko 18.30, a Đu­rić je pod­le­gao po­vre­da­ma na pu­tu ka Kli­nič­kom cen­tru. Pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma, smr­to­no­sni hi­tac Đu­ri­ća je po­go­dio u gru­di, a da­vao je zna­ke ži­vo­ta dok su ga uno­si­li u vo­zi­lo. Na­pa­dač je pu­cao u Đu­ri­ća sa osamdesetak me­ta­ra uda­lje­no­sti iza ži­ce za­tvo­ra, a sum­nja se da je imao i po­ma­ga­ča.
– Đu­rić je bio u po­lu­o­tvo­re­nom odje­lje­nju i sje­dio je is­pred jed­nog od pa­vi­ljo­na. Snaj­per­ski hi­tac ga je po­go­dio u gru­di i Đu­rić se pre­vr­nuo kao po­ko­šen. Pri­tr­ča­li su mu stra­ža­ri i još ne­ki za­tvo­re­ni­ci ko­ji su bi­li u kru­gu. U tom mo­men­tu je da­vao zna­ke ži­vo­ta, ali je bio u ne­svje­snom sta­nju. Od­mah je pre­ba­čen u Kli­nič­ki cen­tar, ali je na pu­tu ka bol­ni­ci iz­dah­nuo – saopšteno nam je u po­li­ci­ji.
Sum­nja se da je ubi­ca da­ni­ma „sni­mao” ka­da Đu­rić, ina­če bli­zak sa­rad­nik Jo­va­na Vu­ko­ti­ća, še­fa „ška­ljar­skog kla­na”, iz­la­zi u šet­nju u za­tvor­ski krug i če­kao po­go­dan mo­me­nat da is­pa­li smr­to­no­sni hi­tac.
Od­mah na­kon tog ubi­stva pri­ve­de­ne su dvi­je oso­be, ali taj slu­čaj još ni­je do­bio epi­log na su­du, ni­ti je po­dig­nu­ta op­tu­žni­ca.
Ce­ti­nja­nin Ra­do­mir Đu­rič­ko­vić (41) li­kvi­di­ran je 10. ok­to­bra na Ce­ti­nju zbog ve­za sa sa­da po­koj­nim ku­mom Go­ra­nom Ra­do­ma­nom, ko­ji je bio po­ve­zan sa ne­stan­kom pre­ko 300 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na u Špa­ni­ji, vri­jed­nih 15 mi­li­o­na eura. Po­li­ci­ja sum­nja da je upra­vo ve­za sa Ra­do­ma­nom ko­šta­la Đu­rič­ko­vi­ća ži­vo­ta. In­spek­to­ri ko­ji ra­de na tom slu­ča­ju vje­ru­ju da je pla­će­ni ubi­ca sti­gao iz okru­že­nja, a da je mo­tiv li­kvi­da­ci­je rat u cr­no­gor­skom pod­ze­mlju zbog pre­vla­sti u tr­go­vi­ni nar­ko­ti­ci­ma. Na Đu­rič­ko­vi­ća, ko­ji se u tre­nut­ku ubi­stva na­la­zio u vo­zi­lu, oko 23.10 pu­ca­lo je vi­še oso­ba, pri če­mu su ga dva met­ka po­go­di­la u gla­vu.
Po­li­ci­ja je ras­pi­sa­la po­tra­gu za tri li­ca, ko­ja se po­ve­zu­ju sa ovim ubi­stvom, ali ni­ko od njih još ni­je uhap­šen.
D.ŽIV­KO­VIĆ

Mi­ste­ri­o­zni ne­sta­nak Ne­ma­nje Me­di­na

Go­di­nu za na­ma obi­lje­žio je i mi­ste­ri­o­zni ne­sta­nak Ne­ma­nje Me­di­na iz Pe­trov­ca, ko­ji još uvi­jek ni­je pro­na­đen. Po­ro­di­ca je pri­ja­vi­la nje­gov ne­sta­nak 8. ju­la, na­kon što je iz Pe­trov­ca kre­nuo u prav­cu Vir­pa­za­ra, gdje mu se gu­bi sva­ki trag. Po­li­ci­ja i tu­ži­la­štvo su pro­ce­su­i­ra­li šest oso­ba zbog sum­nje da su uče­stvo­va­le u ot­mi­ci Me­di­na. Me­đu­tim, ne zna se da li je Me­din ubi­jen ili ne, jer osum­nji­če­ni ne­gi­ra­ju da su po­ve­za­ni sa tim dje­lom.

Stra­da­ju i ne­vi­ni

Rat su­prot­sta­vlje­nih kla­no­va od­nio je i jed­nu ne­vi­nu žr­tvu, ljekara Dra­ga­na Ze­če­vi­ća. On i Đor­đe Bo­re­ta, ko­ji je bio me­ta na­pa­da, ubi­je­ni su 7. de­cem­bra, oko 11 ča­so­va, u puc­nja­vi u lo­ka­lu „Tro­fej” u Be­či­ći­ma. Đor­đe Bo­re­ta je brat od stri­ca Sa­še Bo­re­te, ko­ji se na­la­zi u spu­škom za­tvo­ru zbog uče­šća u li­kvi­da­ci­ji po­li­cij­skog funk­ci­o­ne­ra Sla­vo­lju­ba Šće­ki­ća. Po­li­ci­ja sum­nja da je ta li­kvi­da­ci­ja na­sta­vak ob­ra­ču­na iz­me­đu za­ra­će­nih kla­no­va, a pri­ve­de­ne su dvi­je oso­be zbog po­ma­ga­nja, zasa­d, ne­i­den­ti­fi­ko­va­nom na­pa­da­ču.

Li­kvi­di­ran nakon utakmice

Is­pred Sport­ske dvo­ra­ne „To­po­li­ca” u Ba­ru 31. ok­to­bra je ubi­jen Ivan La­ban (29) iz Mu­ri­na. U ubi­stvu su uče­stvo­va­la naj­ma­nje dvo­ji­ca na­pa­da­ča, ko­ji su uspje­li da umak­nu po­li­ci­ji iako se zlo­čin do­go­dio na pe­de­se­tak me­ta­ra od po­li­cij­skog kor­do­na ko­ji je obez­bje­đi­vao iz­la­zak na­vi­ja­ča iz dvo­ra­ne po­sli­je utak­mi­ce Mor­nar–Cr­ve­na zve­zda. Ka­ko je sa­op­šte­no iz po­li­ci­je, La­ban je sa dje­voj­kom ušao u auto­mo­bil. Ka­da je vo­zi­lom kre­nuo sa par­kin­ga is­pred slu­žbe­nog ula­za u dvo­ra­nu, pri­šla su im dvo­ji­ca na­pa­da­ča na mo­to­ci­klu i u mla­di­ća is­pa­li­li vi­še hi­ta­ca. Dje­voj­ka ni­je po­vri­je­đe­na, a La­ban je pre­mi­nuo na pu­tu do bol­ni­ce.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com