NAPRAVITE NAJBOLJU BADNJAČKU POGAČU: Evo šta obavezno treba da stavite u nju! - Volim Podgoricu

NAPRAVITE NAJBOLJU BADNJAČKU POGAČU: Evo šta obavezno treba da stavite u nju!

Badnji dan je jedan od najznačajnijih dana, a taj dan domaćica se posveti kuhinji i spremanju Badnje večere. Jedan od važnih jela koje treba da se nađu na trpezi tu noć je i posna badnjačka večera.

Svaki dio ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živjeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta“ – Jovan 6,51). Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista

Napravite najbolju posnu badnjačku pogaču, u kojoj se ubacuje u nekim krajevima novčić.

Potrebno je
* 1 kg brašna
* oko 500 ml mlake vode
* 1 kašika soli
* 1 kesica praška za pecivo

Ukrasi:
150 g brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode

Umjesiti tijesto, mjesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u tijesto se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vrijeme zagrijati rernu na 250 C.

Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.

Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog tijesta napravljenog od brašna, soli i vode. To tijesto tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvijek utisnut pečat “slovo” ИС ХР НИ КА koja znače Isus Hristos Pobeditelj.

1 komentar

  1. Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com