NAJVEĆA MISTERIJA BOŽIĆA: Da li žena može da bude POLAZNIK? - Volim Podgoricu

NAJVEĆA MISTERIJA BOŽIĆA: Da li žena može da bude POLAZNIK?

Za božićno praznovanje vezuju se najrazličitiji običaji, te valja posebnu pažnju posvetiti i onome ko nam tog dana dolazi prvi u kuću, ko nam donosi sreću i koga darivamo.

Za njega se, naime, vezuju naročita vjerovanja, a svi ga znamo kao polaznika.

Polaznik je prva osoba koja ulazi u kuću na Božić. Obično je to muška osoba, po mogućstvu dijete. Polaznik pozdravi dom i sve ukućane sa: “Mir Božji, Hristos se rodi“, a onda priđe vatri, uzme grančicu badnjaka i džara vatru govoreći:

Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica – nabrajajući sve čega misli da u domaćinovoj kući treba da se umnoži…

Prema uvreženom narodnom vjerovanju, ne bi valjalo da polaznik bude – ženska osoba. Ovakvo razmišljanje dolazi iz ranog perioda hrišćanstva, vremena kada je ženska osoba bila podređena, sputana i smatrana bićem drugog reda.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Naročito u srednjem vijeku, takozvanom “mračnom dobu”, smatralo se da žena treba da ćuti i da bude potčinjena muškarcu. Iz tog doba, poteklo je kasnije uvreženo mišljenje da su muškarci ti koji imaju ključne uloge u svemu, pa je i uloga polaznika bila rezervisana za – muškarca.

Otud se u ruralnim krajevima i danas se zadržalo vjerovanje da će, ukoliko žena prva uđe u kuću domaćina za Božić, kuća nazadovati, a njeni ukućani biti loše sreće.

– Ja sam već 12 godina polaznik u kući moje tetke, i ona se baš hvali kako je svaka godina berićetna, tako da mislim da taj običaj da isključivo muškarac mora da bude polaznik nije “na mjestu” – kaže  Marija S.

Mi vas svakako pozivamo da u komentarima ostavite svoje mišljenje na ovu temu, nudeći vam još poneku zanimljivu činjenicu o polazniku.

Posipanje žitom polaznika, običaj da se izvuče stolica polaznika, da on sjedne na pod, kako bi se sreća prikovala za pod, ili ogrtanje debelim ogrtačem simbolizuju blagostanje i sreću.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Međutim, zanimljivo je da nije samo Pravoslavna crkva preuzimala neka nehrišćanska vjerovanja, kojima je, da bi ih narod lakše prihvatio, davala hrišćansku odoru, jer je takvih pojava bilo svuda u Evropi.

Polaznik simbolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvijezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica poslije toga posluži polaznika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com