NIKŠIĆANI SE OBRADOVALI ZIMI: Krenuli u osvajanje strmih ledenih santi (VIDEO) - Volim Podgoricu

NIKŠIĆANI SE OBRADOVALI ZIMI: Krenuli u osvajanje strmih ledenih santi (VIDEO)

Ako ima iko ko je 100 odsto srećan zbog ledenog talasa koji je zahvatio Crnu Goru ekipa CdM ih zna. To su Nikšićani Ivan Stamatović, Milimir Cerović, Đorđije Vujičić, članovi PSD Javorak Nikšić, istaknuti alpinisti i kanjonisti. Poznati su po svojim mnogobrojnim uspjesima i poduhvatima.

U ovim hladnim danima, ovi iskusni momci krenuli su u osvajanje strmih ledenih santi, kojih u Crnoj Gori i nema baš mnogo.

“U Crnoj Gori nema nešto mnogo terena, za sada su to vodopad Skakala, u nacionalnom parku Durmitor i vodopad Skakavica kod Šavnika na rijeci Grabovici “, rekli su ovi momci za CdM.

“Ice climbing ili penjanje po ledu, kao što i sam termin kaže, ovdje se radi o penjanju po zaleđenim površinama bilo da su to zaleđeni vodopadi ili stijene prekrivene ledom. Moderno ledeno penjanje se razvilo iz klasičnog alpinizma. Ako pričamo o nastanku ovog sporta, u početku su se penjači peli na velike stijene na Alpima, pri čemu su veliki djelovi tih stijena bili prekriveni ledom. Penjači su morali naći tehnike i načine savladavanja ledenih stijena kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. Penjači sami biraju potrebnu opremu za penjanje u zavisnosti od vrste leda”, objašnjavaju oni.

Neke od tehnika Ice Climbing-a potekle su iz običnog penjanja po stijenama. Gruba podjela ovag sporta je na “alpsko” penjanje – penjanje po ledu u planinskim predjelima i “vodeno” penjanje koje podrazumijeva penjanje uz vodopade.

Osim prirodnih, postoje i vještački ledopadi koji se prave zbog nekog takmičenja. Postoji i penjanje u improvizovanom ledu, tj. suvo penjanje – dry tooling.

Koja se oprema koristi?

Oprema koja se koristi jeste šlem, penjački pojas, u rukama penjač drži alatke (cepine), a na nogama ima specijalne cipele sa kramponima (dereze) koje bi penjaču olakšale penjenje koje na vrhu imaju šiljke koji se zabadaju u stijenu. Takođe, koristi se penjačko uže i kompleti, kao i u slobodnom penjanju, poznatijem kao free climbing.

(Cdm)

1 komentar

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com