OVAKO IZGLEDA KAD SE ČOVJEK SMIJE SMRTI U OČI: Priča o nadljudskom herojstvu Ljuba Čupića! - Volim Podgoricu

OVAKO IZGLEDA KAD SE ČOVJEK SMIJE SMRTI U OČI: Priča o nadljudskom herojstvu Ljuba Čupića!

Kad su ga osudili na smrt, ovako im se nasmijao u lice. U zatvoru su ga zvjerski mučili, ali sve što su dobili od njega bio je prezir: “Vi ste ljudska ništavila”. Kad ga je pogodio prvi rafal, ostao je na nogama i rekao: “Doći će sloboda”!

Aprila 1942. godine partizana Ljuba Čupića zarobili su četnici na Kablenoj Glavici u okolini Nikšića. U zatvoru, gdje je bio zvjerski mučen, kako bi izdao druge partizane, mučiteljima je pokazao samo prezir: “Ja sam komandant partizanske čete i komunista. Vi nacionalisti ste obične sluge okupatora. Prezirem vas, kao ljudska ništavila. Poručite mojoj rodbini da ne pokušava da traži milost za mene”.

Na javnom suđenju u Nikšiću prkosnim držanjem i britkom rječju izrugivao se vjećnicima suda. On i još nekoliko komunista osuđeni su na smrt. U momentu kad je izlazio iz sudnice, uslikao ga je fotograf. Ovako je nastala jedna od najlegendarnijih fotografija Drugog svjetskog rata: Ljubo Čupić, osuđenik na smrt koji se smrti smije u lice.

Foto: Arhivska fotografija
Foto: Arhivska fotografija

Jedan od svijedoka junaštva Čupića bio je i Tomo Kovačević, najstariji crnogorski pilot:
“Ja sam tih dana bio skojevac. Živio sam u Novosadskoj ulici, dobro se sjećam dana kada su Ljuba iz zatvora koji se nalazio u dvorištu jedne kafane svezanog vodili kroz grad. Sjećam se i kad su ga odveli na strelište kod male crkve. Takođe sam prisustvovao i suđenju. Sala Doma kulture u kojem je održano suđenje bila je puna. Kada je Ljubu izrečena presuda – smrt streljanjem – šačica “ljotićevaca” u jednoj loži je zapljeskala. Ljubo se na to okrenuo sudu i prezrivo im rekao: “Zaista prava presuda. Desetina odobrava, a stotina ćuti”. A na streljanje je pošao kao na svadbu. Uspravan, ponosan i gord. U streljačkom vodu bila su petorica četnika. Sjećam se da mu je prišao sveštenik, sjećam se i da ga je Ljubo udario nogom u njegov pehar. Sjećam se kako je klicao partiji i Titu, i kako ga je četnički komandant poslije streljanja “ovjerio” iz revolvera. Najtužnije je bilo kad su ga položili u grobnicu koju su ranije iskopali. Mnogo ljudi je bilo, a vladala je jeziva tišina”.

Foto: Arhivska fotografija
Foto: Arhivska fotografija

Ljubo Čupić je streljan ispod Petrove Glavice kod Nikšića, 9. maja 1942. godine, u 30. godini života. Na strelištu je vikao “Živeo drug Tito i slavna komunistička partija”, a kad su ga pogodili prvi rafali, stajao je uspravno i pred masom naroda koja je gledala pogubljenje doviknuo: “Doći će dani slobode”!

Druge dvije fotografije, na kojima su prikazani streljanje i mrtvo tijelo Ljuba Čupića tek nedavno su postale dostupne javnosti.

1 komentar

  1. Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com