OT Logistics S.A. planira da investira 17,1 miliona eura u modernizaciju Luke Bar - Volim Podgoricu

OT Logistics S.A. planira da investira 17,1 miliona eura u modernizaciju Luke Bar

OT Logistics S.A. planira da investira 17,1 miliona eura u modernizaciju Luke Bar, kazao je Zbigniew Nowik, izvršni direktor komanije koja je bila jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tenderu za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar.

U sklopu ponude koju je dostavio OT Logistics na tenderu za privatizaciju luke u Baru, ponuđena cijena za kupovinu oko 17 miliona akcija, odnosno 30 odsto akcijskog kapitala Luke Bar A.D., iznosila je 7,1 milion eura.

OT Logistics je takođe ponudio da realizuje investicioni program vrijedan 17,1 milion eura, u periodu od tri godine nakon kupovine akcija, u cilju unapređenja konkurentnosti luke u Baru.

Konačni rezultati tendera znaće se u prvoj četvrtini ili početkom druge četvrtine 2017. godine.

“Mi doslijedno sprovodimo našu strategiju rasta, I njen glavni dio predstavlja planirano širenje na Balkanu. Želimo da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje pruža naše prisustvo i poslovanje u okviru sjeverno-južnog transportnog koridora, povezujući Baltik sa Jadranom. Kupovina akcija u najvećoj luci u Crnoj Gori stvorila bi nove mogućnosti za rast naše kompanije. Vjerujemo da ova transakcija može doprinijeti građenju dugoročnih vrijednosti naše grupe”, kazao je Nowik.

Luka Bar A.D. se bavi pretovarom, skladištenjem i čuvanjem svih vrsta roba. Sadašnji pretovarni kapaciteti Luke Bar iznose oko 5 miliona tona godišnje, dok norma pretovara za žitarice iznosi 3.000–3.500 tona dnevno. Poslovni prihodi kompanije u 2015. godini iznosili su oko 8,5 miliona eura, dok je za isti period EBITDA iznosila oko 1,8 miliona eura.

“Luka Bar zauzima poziciju od strateškog značaja na Jadranskom moru i ima potencijala da postane jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok. Mi želimo da pridobijemo klijente na novim tržištima i zbog toga smo spremni da investiramo 17,1 milion eura u razvoj luke u period od naredne tri godine. Naš cilj je da značajno povećamo obim pretovara u luci, što bi uticalo na povećanje potrebe za radnom snagom koja obavlja lučke poslove”, dodao je Zbigniew Nowik.

Crnogorska Luka Bar je direktno povezana drumskim i željezničkim putem sa Beogradom, glavnim gradom Srbije.

Geografska pozicija luke omogućava pristup drugim balkanskim zemljama, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo I Makedonija, kao i Mađarska. S toga, Luka Bar pruža široke mogućnosti korištenja intermodalnog transporta na Balkanu. Takođe, luka je udaljena na 976 nautičkih milja od Sueckog kanala, što omogućava pogodan prekomorski transport roba, poput poljoprivrednih proizvoda, ka Africi I Bliskom istoku.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com