RODA NEMA: Alarmantno stanje u Baru i Ulcinju - Volim Podgoricu

RODA NEMA: Alarmantno stanje u Baru i Ulcinju

Zbog neprimijenjenih agrotehničkih mjera zaštite maslina od maslinovog moljca, a posebno od maslinove mušice, maslinari sa područja barske i ulcinjske opštine neće skoro pokretati svoje mlinove jer od roda nema ništa, pišu Dnevne novine.

To im je potvrdio i predsjednik barskog Društva maslinara Ćazim Alković koji kaže da bi rod bio dobar, ali se nije reagovano na vrijeme jer su maslinari za kupovinu sredstava za zaštitu trebali izdvojiti značajna sredstva, na što se odlučilo samo nekoliko njih.

“S obzirom na to da se masline, po zakonu, ne smiju tretirati iz aviona, jedini  način da se zaštite stabla maslina, odnosno rod, jesu zimsko prskanje kao i postavljanje eko-trapova i eko-zamki. Pošto se radi o dosta skupim proizvodima to je bio razlog da maslinari ne reaguju na način kako je trebalo i zaštite ovogodišnji rod u svojim maslinjacima. Svega je nekoliko maslinara sa područja barske i ulcinjske opštine primijenilo te mjere i kod njih je situacija znatno drugačija. Međutim, što se tiče ostalih, po našoj individualnoj procjeni oko 95 odsto  ovogodišnjeg roda je uništeno što je frapantno s obzirom na to da je moglo da ne dođe do toga”, objašnjava Alković za DN i dodaje da se ovakva nemarnost više ne smije dozvoliti.

Pomažu Opština i Ministarstvo

Maslinova muva dovela je do toga da je puno roda otpalo, iako se očekivalo da će sezona biti rodnija nego prošla. Kako bi narednu sezonu dočekali spremnje, “Društvo maslinara Bara”  preduzima sve mjere kroz razne vrste aktivnosti.

U tome kaž Alković imaju podršku i Ministarstva poljoprivrede koji su i ranije upozoravali maslinare na ovakvu situaciju ali dalje sprovode aktivnosti  po tom pitanju.

Već ovog vikenda otpočeće sa radionicama na temu “Zaštita masline od poznatih i novih, potencijalno prijetećih štetočina i bolesti, kao i priprema maslina za narednu sezonu”.

Pored resornog ministarstva očekuju i podršku opštine Bar.

“Što se tiče barskog Društva maslinara ono je već aktivno u pronalaženju najpovoljnijih mogućnosti za nabavku zaštitnih proizvoda kako bi maslinarima pomogli da ih po povoljnim uslovima obezbijede za narednu sezonu”, ističe Alković.

Prema njegovim navodima, štetočine su ove godine posebno napale autohtonu maslinu žuticu koja je i najzastupljenija na ovim područjima dok su hibridne vrste napadnute u manjoj količini. Takođe, kako kaže, pored štetočina koje haraju maslinjacima ne samo kroz primorske gradove već i u regionu, postoji strah i od pojave nove bakteorološke bolesti koja pravi ogromne štete na maslinama, a koja je već prisustna u susjednoj Italiji.

“Već smo upozoreni od Fitosanitarne uprave i Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju koja prati situaciju, da postoji rizik od pojavljivanja ove bolesti posebno uvozom sadnica iz Italije. Naime radi se o novoj, generacijskoj, bakteriološkoj bolesti na maslinama, takozvanoj  “xylella fastidiosa”  koja pravi štetu širih razmjera. Do sada, kako saznajemo, kod nas nije registrovana i vjerujem da će maslinari biti na oprezu po ovom pitanju”, zaključuje  Alković.

Maslinovo ulje zadržalo cijenu

S obzirom da je slična situacija kao kod nas bila i u susjednim državama, Alković kaže da tržište još nije reagovalo na nerodnu godinu, te da do poskupljenja maslinovog ulja još nije došlo, ali da za to postoji mogućnost kada se smanje zalihe na domaćem tržištu i kada neće moći da odgovori njegovim potrebama.

“Cijena maslinovog ulja zavisi od kvaliteta, kao i vrste ulja i kreće se između 8 i 10 eura po litru, dok se ekstra djevičansko maslinovo ulje prodavalo po cijeni od 12 i 15 eura. Te cijene su ostale nepromijenjene u posljednjih desetak godina iako smo imali i nerodnih godina, tako da se nadamo da će se zadržati i ove”, uvjeren je Alković.

Prskao ne prskao, muva radi svoje

Said Seferović, maslinar iz Bara, jedan je od onih koji su radili na zaštiti svojih maslinjaka od štetočina. Međutim, on kaže da se efekat ne može postići sve dok se ova mjera ne primijeni na ostalim maslinjacima.

“Nekadašnji socijalistički slogan “radio ne radio …”, preformulisan na maslinarstvo ove godine bi glasio” prskao ne prskao – muva radi svoje, što se pokazalo i na mome primjeru. Iako sam svakih petnaestak dana prskao i postavljao eko-zamke, uspio sam samo djelimično da sačuvam ovogodišnji rod s obzirom na to koja je koncentracija bila napada maslinove muhe. Po tome  sam mogao i pretpostaviti kako će proći masline koje uopšte nisu štićene  što se i pokazalo. Osim toga teško se može jedan maslinjak zaštititi ako nijesu zaštićeni i ostali. Međutim, na podatak da jedna muva ubode prve godine 100-200 plodova a već sljedeće čak 62.000 plodova  govori da je alarmantna situacija i da treba hitno da reaguju i maslinari i država, kako bi sačuvali jedan o najvećih resursa ovog kraja”, predlaže  Seferović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com