BJELOPOLJSKI UMJETNICI UKROTILI ZIMU: Ledeni Zmaj završen! - Volim Podgoricu

BJELOPOLJSKI UMJETNICI UKROTILI ZIMU: Ledeni Zmaj završen!

Nakon osam dana skulptura od snijega i leda na bjelopoljskom gradskom trgu završena je sinoć.

 Fantastična ideja  umjetnika iz Bijelog Polja je realizovana i tako je zmaj od snijega i leda postao atrakcija grada i omiljeno mjesto okupljanja najmlađe populacije.

Niske temperature su tvorcima ledene zvijeri išle na ruku a sami materijal  za izradu je bukvalno pao sa neba.

Stvaraoci djela koje je očaralo cijelu Crnu Gori a i region su vajar Milan Jovović, slikari Luka Joksimović, Dražen Konatar i Eldin Suljević, dizajner Milovan Rakonjac kao i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti: Vladimir Tvrdišić, Okica Zaimović, Stefan Veličković, Mićo Kovačević, Željko Madžgalj, Jelena Jušković, Selma Sijarić, Salinda Suljević, Nemanja Marić, Stefan Vukićević, Marko Pavlović kao i desna ruka umjetnik Hoki Hadžimuhović. Inicijator samog projekta je akademski slikar Abaz Dizdarević.

image0020557cf520485fe21a3bbcc0307e7e83e32615d54f7a3d3b09f919ae7dbb121c001V

Pomoć u grupisanju snijega sa samog trga,umjetnicima je pružilo i preduzeće JKP LIM a nedostajući dio su oni sami dopremali. Osim snijega, donosili su u kantama i vodu sa fontane iz obližnjeg parka, koju su miksali u kolicima sa snijegom i potom koristili kao vezivni materijal.

„Bilo je zahtjevno postaviti mase koje bi dovele do željene forme“, priča za Kodex vajar, Milan Jovović.

Kako nam je kazao, dnevno su radili 6-7 sati, uglavnom u popodnevnim časovima. Ipak, kada je temperatura silazila na – 15 stepeni, rad nije bio moguć jer su se rukavice lijepile za snijeg.

image00205d7784474eb1e9be489e162d17b526f5ca98f942fba37a7359e7d1da0775eedf1V

Jedan od umjetnik, Milan Jovović

Umjetnicima, kažu, nije bilo hladno. Osim rada, zagrijavali su ih i dobronamjerni prolaznici koji su ih osim riječima podrške snabdijevali čajevima, kuvanim vinom, voćem itd.

Za Bjelopoljce je Zmaj postao važan sugrađanin pa se iz tog razloga plaše da bi najavljene padavine mogle da mu „naškode“.

Jovović nas uvjerava da će ipak, uz temperature ispod nule, Zmaj krasiti bjelopoljski trg više od mjesec dana a kiša i snijeg ga mogu samo učvrstiti i zabijeliti.

Nama ostaje da im čestitamo na odličnom rezultatu i zahvalimo na divnom poklonu a vama poručujemo da obiđete Zmaja i da napravite neki selfi ako već niste.

Sami proces rada ovjekovječili su fotografijama Marija Raosavljević ,Sandra Joksimović i Željko Đukić.

(Kodex.Me)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com