NIŠTA OD VOZA PODGORICA – SKADAR: “Ekonomski ne bi bilo isplativo ni za Crnu Goru ni za Albaniju” - Volim Podgoricu

NIŠTA OD VOZA PODGORICA – SKADAR: “Ekonomski ne bi bilo isplativo ni za Crnu Goru ni za Albaniju”

Željeznička pruga koja povezuje Podgoricu i Skadar, izgrađena je prije 30 godina.

 

Naime, davne 1986.godine, svečano je otvoren tadašnji jugoslovenski dio pruge Titograd – Skadar.

Građena gotovo tri godine (u periodu od 1983. do 1986. godine), pruga Titograd – Skadar je omogućila šinsku povezanost Albanije sa zemljama Istočne i Zapadne Evrope.

U izgradnju pomenute pruge, uložena je velika količina novca kako bi bila osposobljena po najmodernijim standardima, bezbjedna… Na ovoj dionici pruge koja spaja dva grada, izgrađeno je čak 10 mostova i tri tunela. Tu je i stanica Tuzi, koja je pogranična sa tadašnje jugoslovensko – crnogorske strane.

Ono što je takođe bitno istaknuti je da je pruga Podgorica – Skadar izgrađena po svim standardima za pruge prvog reda, pa je njoj moguće razviti brzinu voza do 100km/h. Željeznički teretni međunarodni saobraćaj sa Albanijom počeo je prije 30 godina, a za istu svrhu vozovi saobraćaju i danas.

“Trenutno na ovoj pruzi odvija se samo teretni saobraćaj”, saopštili su iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) za Kolektiv.me.

Redovni teretni saobraćaj na pruzi Podgorica – Skadar uprkos različitim poteškoćama i nedoumicama koliko je ekonomski isplativo, funkcionisao je do trenutka kada se desio raspad Jugoslavije. To je uticalo i na zaustavljanje teretnog saobraćaja između dvije zemlje.

Pruga je obnovljena 2002.godine, a dvije godine kasnije uspostavlja se ponovo teretni saobraćaj.

Putnički saobraćaj na liniji Podgorica – Skadar nikada nije uspostavljen. To nas je navelo da pitamo, da li u ŽPCG planiraju da uvedu putnički željeznički saobraćaj između ova dva grada, i da li na kraju krajeva za tako nešto postoji zainteresovanost putnika?

„Za sada ne postoji plan za uspostavljanje putničkog saobraćaja. Broj putnika koji bi koristili voz na ovoj relaciji, prema procjenama, nije dovoljan za uvođenje redovnog saobraćaja vozova sa prevozom putnika“, istakli su iz ŽPCG za naš portal.

Našoj redakciji se upravo po tom pitanju javilo nekoliko građana, koji se pitaju zašto nije uspostavljen željeznički saobraćaj između Podgorice i Skadra, s obzirom da je udaljenost između ova dva grada ista kao i ona između Podgorice i Nikšića.

Smatraju kaže da bi to građanima „bilo na ruku“, jer dosta njih je često u prilici da odlazi u Skadar.

„To bi mnogo olakšalo nama koji smo nekim poslom vezani za Skadar, da postoji barem jedna redovna linija vozom. Znam da postoji pruga na ovoj dionici, ali da je riječ samo o teretnom saobraćaju“, kaže Miomir za Kolektiv.me.

Još jedna naš sugrađanin ističe da je Skadar veoma popularan kada je riječ o jednodnevnim izletima koji se organizuju, pa da bi pojedincima i u tom pogledu možda bilo jednostavnije ako bi funkcionisao željeznički saobraćaj.

„Možda bi i iz tog ugla trebalo posmatrati cjelokupnu ideju, jer i sam sam imao priliku da idem na jednodnevni izlet upravo u Skadar, i baš je bila velika zainteresovanost, jer su ova dva grada blizu. Ne znam sad kakva je zainteresovanist sa druge strane, ali saM mišljenja da ako ima načina, šteta ga je ne realizovati“, objašnjava Milan za naš portal.

Ipak, i pored mišljenja pojedinaca, brojke govore same za sebe.

Naime, iz ŽPCG napominju da to ne bi bilo ekonomski isplativo ni za jednu ni za drugu stranu.

“Ekonomski ne bi bilo isplativo ni za Crnu Goru ni za Albaniju, već bi se saobraćaj uspostavio uz značajne državne subvencije obje države”, istakli su iz ŽPCG za Kolektiv.me.

(Kolektiv.Me)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com