VELIKE NEVOLJE NA SJEVERU CG: Za stoku nema vode, lovci hrane divljač (FOTO) - Volim Podgoricu

VELIKE NEVOLJE NA SJEVERU CG: Za stoku nema vode, lovci hrane divljač (FOTO)

Izuzetno niske temperature, minulih dana donijele su nevolje, posebno na sjeveru naše zemlje. Zamrznuti suvodopoji za stoku, a lovačka udruženja organizuju prihranu divljači.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je za proizvodnju litra mlijeka potrebno obezbijediti, barem, četiri puta više vode. Domaćini ne mogu ispoštovati pravilo pošto je jak mraz, ovih dana, zamrzao vodopoje, posebno, u planinskim mjestima.

Na jednoj od najoglednijih farmi krava muzara u našoj zemlji, vlasništvo Alekse Kostića u Župi Nikšićkoj muku muče bez vode. Mraz je zaledio cjevovod od farme do Gračanice, pa je Kostić postavio novo crijevo do rijeke udaljene kilometar ipo.

Za 90 muzara i još šezdesetak grla krupne stoke treba dnevno više od 12 kubika vode, kaže Kostić.

“Situacija na farmi nikad teža za 10 godina od kada radimo. Problem je nedostatak vode. Poslednjih dana mraz je bio toliko jak da su popucale cijevi i u kupatilima, a ne da ne zamrzne cjevovod do farme koji je postavljen u zemlji na dubini od samo pola metra”, rekao je Kostić.

Teško je i u durmitorskim selima. Poljoprivrednik Dejan Bojović iz šaranskog sela Pometenik, kaže da su se domaćini “opustili” nakon prošle blage zime.

“Najveća teškoća sa kojom se suočavaju stočari je nedostatak vode za stoku. Zamrzli su vodopoji, čak i oni u štalama”, priča Bojović.

Lovci štite divljač

Ekstremno niske temperature, ovih dana, uslovile su i zabranu lova na teritoriji Crne Gore.

“Brojna udruženja lovaca organizovala akcije prihrane srneće divljači”

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je privremeno, zabranu lova što je u skladu sa zakonom i profesionalnim kodeksom lovaca, kazao je predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković i istakao da su brojna udruženja lovaca organizovala akcije prihrane srneće divljači.

“Naredba o zabrani lova je u skladu sa ugovorom i etičkim kodeksima lovaca. Lovac nije samo onaj čovjek koji lovi nego i uzgaja i štiti divljač u prirodi”, riječi su Markovića.

Iako je teško predvidjeti ćudi zime treba se nadati da će se popraviti vremenske prilike. Bilo kako bilo, i dalje važi narodna poslovica ne pada snijeg da prekrije svijet…nego da se pokaže kako radimo i kako se pripremamo za zimu.
Gojko Jovanović, Radio Crne Gore/RTCG.ME

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com