PODGORICA: “Tražio da snajperom ubijem Mila Đukanovića” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Tražio da snajperom ubijem Mila Đukanovića”

Ruski državljanin Edvard Širokov, bjegunac sa Interpolove potjernice crnogorskih vlasti, tražio je od srpskog državljanina Aleksandra-Saše Sinđelića da mu uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori obezbijedi dobrog snajperistu, koji bi pucao na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, pišu Dnevne novine.

To je u izjavi pred Specijalnim tužilaštvom ispričao Sinđelić, koji se sam predao crnogorskim pravosudnim organima, iako je iz Beograda iz bezbjednosnih razloga doveden helikopterom MUP-a Crne Gore. Njegov iskaz, koji je u vrijeme tužilačke obrade svakodnevno satima diktiran u zapisnik, zatim je imao neočekivani obrt. Kako navodno nije imao kontakt sa profesionalnim snajperistom, koji bi izvršio atentat na Đukanovića, Širokov je, prema njegovoj tvrdnji, tražio da on sam obavi taj zadatak, do kojeg, međutim, nije došlo jer su na vrijeme razotkriveni.

Širokov podstrekavao na ubistvo đukanovića

Ovi detalji već neko vrijeme nalaze se u spisima predmeta, ali su novina za javnost nakon što je ovo pitanje aktuelizovano u preksinoćnoj emisiji “Okvir” na nacionalnoj televiziji, kada je urednik emisije gostu iz Specijalnog tužilaštva postavio pitanje da li se Širokov jedini sumnjiči za pripremanje ubistva tadašjeg premijera.

Širokov je osumnjičen za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Mnoštvo materijala u vezi sa ovim slučajem ostalo je u Srbiji, a sam premijer Aleksandar Vučić u sedmici nakon neuspjelog državnog udara u Crnoj Gori ispričao je da je Đukanović danonoćno praćen. Tehnika kojom je to rađeno pronađena je u Srbiji, a osobama koje su za to bile zadužene otkazan je boravak u toj zemlji.

Osim ovog krivičnog djela koje je učinjeno putem podstrekavanja, Širokov je osumnjičen i za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma što se stavlja na teret i njegovom zemljaku Vladimiru Popovu i za njima su raspisane crvene, međunarodne potjernice.

Govorio bez zadrške

O svim detaljima paklenog plana, kojim su rukovodila dvojica ruskih obavještajaca, Sinđelić je govorio bez zadrške i otkrio je imena svih osoba iz Crne Gore i Srbije koje su bile uključene. Do tančina je ispričao kako su tekle pripreme, po čijem nalogu je angažovan i koliko je ljudi vrbovao da bude u kriminalnoj organizaciji koja je trebalo trajno da destabilizuje Crnu Goru. Otkrio je i detalje o nabavci oružja, kontakte s ruskim nacionalistima, koji su bili organizatori operacije. Govorio je i o kontaktima koje je imao s Dikićem i ostalim članovima kriminalne grupe. Detalji sa ovih saslušanja ipak nijesu dospjeli u javnost jer predmet nosi oznaku tajnosti.

Upravo zahvaljujući tim podacima Sinđelić je postao i formalni saradnik saradnik tužilaštva, a rješenje o dodjeli statusa svjedoka saradnika je potom potvrdio i Viši sud u Podgorici, ocjenjujući da će “svjedok saradnik svojim svj edočenjem znatno doprinijeti dokazivanju krivičnih djela i pomoći otkrivanju i dokazivanju drugih krivičnih djela za koja se osnovano sumnja da je kriminalna grupa vršila”.

Poslata molba za izručenje

Ministarstvo pravde uputilo je juče kolegama u Srbiji molbu za izručenje Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koji su u toj zemlji uhapšeni pod sumnjom da su učestvovali u pokušaju terorističkog napada 16. oktobra, rečeno je Dnevnim novinama u tom Vladinom resoru.

Ministarstvo je ovu molbu pripremilo još krajem prošle sedmice, odmah po saznanju za hapšenje. Međutim, uslovi za njeno slanje su se stekli tek pošto su o lišenju slobode ovih srpskih državljana dobili pisano obavještenje od Interpola.

Cijeli postupak izručenja ipak će, prema procjenama nadležnih, trajati tri do četiri mjeseca.

(Dnevne novine)

4 komentara

  1. Haha, sindja stari spijun i alkoholicar… E moji ljudi, jel ovo pricaju o Srecku Sojicu? Ubistvo , prijetnje, zavoji, … hahah… Koja komedija! Pa ovo brukanje DPSa sa ovim izmisljenjim drzavnim udarom, je ocigledan znak koliko su ocajni, nemocni i bore se da produze svoju sramnu vladavinu za svaki dan i mjesec, da se sto vise prljavih para iznese po recunima! Da se sto vise odloze sucki postupci za korupciju i kradju , koje cekaju vrh DPSa kad tad! zapamtite, kad tad ce odgovarati za kradju i katastrofu moralnu i ekonomsku koju su napravili Crnoj Gori! Kolaboranti i izdajnici kakve ova brda ne pamte, Eto to je DPS, mafija i sluga stranih okupatora! Al nece to moci jos dugo! Gotovi su!

  2. Gaga tweeted a voicemail coupled with a backlink to Japan Prayer Bracelets. She specially designed a bracelet, with pretty much all sales revenue going to Japanese relief plans

  3. Thanks a ton for your time and effort to have put these things together on this weblog. Janet and i also very much appreciated your suggestions through your articles on certain things. I know that you have a variety of demands on your own program hence the fact that you took all the time just like you did to guide people just like us by means of this article is also highly valued.

  4. Re-bonjour On dirait que les idées de cet debrieffing necessiteraient d’avantage de sources!! Cette vision parait bonne quoique je ne comprends pas les autres posts plus haut ; il faudrait apporter des précisions pour plus de conviction! Contactez moi au besoin

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com