Podgoričani 25 dana udisali loš vazduh - Volim Podgoricu

Podgoričani 25 dana udisali loš vazduh

Najzagađeniji vazduh u glavnom gradu tokom 2016. godine bio je u  decembru , kada su mjerne stanice tokom 25 dana zabilježile prekoračenja parametara.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da je kvalitet vazduha tokom navedenog mjeseca bio veoma loš na svim mjernim mjestima na teritoriji Podgorice.

“Tokom decembra kvalitet vazduha je bio veoma loš na svim mjernim mjestima, pod dominantnim uticajem nepovoljnih meteoroloških uslova sa aspekta kvaliteta vazduha, stabilna atmosfera i temperaturne inverzije uz visok atmosferski pritisak”, saopšteno je iz Agencije.

Srednje dnevne koncentracije suspendovanih čestica PM10 u vazduhu tokom decembra su 25 dana bile iznad propisane granične vrijednosti, podatak je kojim raspolažu nadležni Agencije. Tokom decembra 2015. godine koncentracija PM10 čestica je 27 dana bila iznad propisane granične vrijednosti.

Nešto čistiji vazduh bio je tokom novembra prošle godine, kada su mjerne stanice zabilježile prekoračenje graničnih vrijednosti tokom 15 dana.

„Maksimalna koncentracija PM10 čestica u vazduhu tokom prethodna dva mjeseca je izmjerena 22. decembra 2016. godine i iznosila je 182,76 mikrograma po metru kubnom“, navode iz Agencije.

PM10 čestice su kompleksne mješavine različitih jedinjenja čija veličina je manja od 10 mikrona. Vrijednosti PM10 se porede sa graničnom vrijednošću, koja iznosi 50 mikrograma po metru kubnom, a koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

Prema podacima koje je Agencija ranije dostavila “Vijestima”, tokom prethodne godine, samo tokom januara i februara koncentracija ovih čestica u vazduhu je prekoračena tokom 39 dana, odnosno tokom četiri mjeseca protekle godine, koncentracije PM10 čestica su prekoračene tokom 79 dana.

Pored povećane koncentracije ovih čestica, tokom posljednja dva mjeseca prošle godine, evidentiran je i visok sadržaj benzoapirena u PM10 česticama na svim mjernim mjestima, u odnosu na ciljnu vrijednost od jednog nanograma po metru kubnom.

“Srednja mjesečna koncentracija benzoapirena u PM10 česticama izmjerena na mjernom mjestu u Podgorici tokom novembra iznosila je 5,63 nanograma po metru kubnom, dok je koncentracija ovog polutanta u  decembru  iznosila 13,95 nanograma po metru kubnom”, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema ocjenama stručnjaka povećana koncentracija štetnih čestica u vazduhu može uticati na pogoršanje toka bolesti kod astmatičara, ili izazvati astmatični napad.

Dva puta zabilježeno prekoračenje granične vrijednosti koncentracije azot- dioksida 

Tokom posljednjeg mjeseca 2016. godine dva puta je prekoračena granična vrijednost srednje satne koncentracije azot- dioksida .

Pored monitoringa čestica PM10, redovno se kontroliše koncentracija drugih štetnih materija u vazduhu, poput azot-monoksida, azot- dioksida , ugljen-monoksida, sadržaja olova u PM10 i benzoapirena.

“Osim dva prekoračenja granične vrijednosti srednje satne koncentracije azot (IV) oksida tokom decembra, svi ostali mjereni parametri bili su u okviru propisanih graničnih vrijednosti”, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com