Početna » NOVOSTI » Društvo » “Sedam godina radimo na jačanju crnogorskog indetiteta”

“Sedam godina radimo na jačanju crnogorskog indetiteta”

Sedam godina je od kako je grupa građana, nezadovoljna odnosom prema crnogorskom identitetu i prema 21. maju, osnovala NVO Crnogorska kulturna mreža, saopšteno je iz CKM-a povodom proslave rođendana svoje organizacije.

“U minulom periodu smo se trudili i djelimično smo uspjeli da kod građana, a naročito mladih podignemo svijest o odnosu prema državnim simbolima. Ukazivali smo na neodgovoran odnos prema zastavi, grbu i himni od strane građana i političara. Javno smo pozivali na izmjenu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti , kako bi se zaustavila njihova zloupotreba, ali niti jedna naša inicijativa, nije naišla na razumijevanje kod političkih subjekata. Realizovanim akcijama “Stop podjelama” i “Crna Gora – moj izbor” smo željeli da ukažemo da je Crna Gora država svih građana, bez obzira kako su glasali 2006. godine, i bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pipadnost”, ističe se iz CKM-a.

NVO je takođe naveo nekoliko akcija koje su posvetili mladima.

“”My love Montenegro”, “Poštujući državne simbole – poštuješ sebe” i “Bavi se spotom – igraj za Crnu Goru”, realizovali smo u skoro svim crnogorskim gradovima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Za mlade smo organizovali edukativna predavanja o upotrebi i nastanku državnih simbola, a organizovali smo i sportska nadmetanja i tom prilikom dijelili navijačke rekvizite . Na aktivnosti koje su se ticale rada sa mladima smo posebno ponosni, jer je za sprovedene aktivnosti vladalo veliko interesovanje. Ukazivali smo na loš status mladih u društvu i tražili od političara da se mladima pruži više prostora za rad i dokazivanje. Pored sprovedenih aktivnosti na teritoriji Crnoe Gore, organizovali smo događaje i izvan njenih granica i tako promovisali crnogorski identitet u dijaspori. Radili smo na povezivanju naših iseljenika sa njihovom maticom Crnom Gorom. Posebno želimo da istaknemo da je naša organizacija pružala podršku crnogorskoj zajednici u Srbiji prilikom formiranja Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Po njihovim riječima, Crnogorska kulturna mreža je u minulih sedam godina organizovala oko pedeset akcija od kojih izdvajaju: “Crnogorski oskar”, “Sport Fest” – prvi festival sporta u Crnoj Gori, “Moj izbor – Crna Gora”, “Biraj koga biraš – nikad ne glasaj protiv Crne Gore”, “Imam fakultet – nemam posao”, “Nikšić – moj grad”, “Kome građani najviše vjeruju”, “Bavi se sportom – igraj za Crnu Goru”, Javno gledanje utakmica crnogorskih reprezentativnih selekcija, “My Love Montenegro”, “Poštujući državne simbole poštuješ sebe”, “Crnogorsko kulturno veče”, “Obilježavanje Dana nezavisnosti i državnosti”, “Obilježavanje hiljadu godina državnosti Crne Gore”.

“Kroz organizaciju obilježavanja najznačajnijih crnogorskih praznika – Dana nezavisnosti i Dana državnosti promovisali smo kulturno nasleđe svih naroda koji žive u Crnoj Gori i na taj način promovisali multietničnost i multikulturanost, što je jedna od najvećih vrijednosti naše države. Posebno želimo da istaknemo da smo izuzetno ponosni na organizaciju obilježavanja hiljadu godina državnosti i decenije nezavisnosti Crne Gore koju smo realizovali uprkos mnogobrojnih opstrukcija i bez podrške državnih institucija. Narodna akademija u čast Decenije nezavisnosti koja je održana 21. maja 2016. godine na Cetinju je događaj kakav nije viđen u Crnoj Gori od 2006. godine kada je na Cetinju proslavljena obnova crnogorske nezavisnosti. Samom kampanjom koju smo vodili i u regionu smo na dostojanstven način predstavili jubilej koji je naša država sa ponosom obilježila. Pokazali smo cjelokupnoj javnosti i svim političarima da se i sa skromnim budžetom mogu i organizovati veliki događaji”, saopštili su u CKM-u.

Iz te organizacije ističu da su ponekad bili prinuđeni da igraju i na “klizavom” terenu i da se bore sa političarima, kako b im ukazali da se neki od njih ne odnose na pravi način prema crnogorskom identitetu i tekovinama 21. maja, što ih je, po njihovim tvrdnjama, u većini slučajeva koštalo izostanka podrške projektima koje smo realizovali.

“I pored činjenice da naša misija nije nailazila na razumijevanje nadležnih iz države zadovoljni smo realizovanim aktivnostima i postignutim rezultatima. Svjesni smo činjenice da se moglo uraditi više i da se mora još dosta raditi na jačanju crnogorskog identiteta i edukaciji građana, a posebno mladih, o odnosu prema državi i njenim simbolima. Nijesmo zadovoljni statusom crnogorskog jezika i njegovom upotrebom. Smatramo da su dubleti doprinijeli da crnogorski jezik ne zaživi na način na koji to crnogorci očekuju. U narednom periodu ćemo nastaviti našu misiju, jer predstoji velika borba i rad za očuvanje tekovina 21. maja i jačanje crnogorskog identiteta. Posebnu zahvalnost dugujemo ljudima koji su finasijski podržavali projekte naše organizacije. Zahvalni smo i volonterima, umjetnicima i sportistima koji su uzeli učešće u projektima koje je realizovala Crnogorska kulturna mreža”, zaključuje su u saopštenju.

Na kraju, CKM je poželio da se zahvali svim medijima, jer im je medijska podrška bila izuzetno važna u ostvarenju misije.

(Vijesti)

Check Also

Srebrenica – 22 godine, iz Srbije niko od zvaničnika

Potočari — Danas se obilježava 22 godine od kada su snage Vojske Republike Srpske 11. ...

Danas je 46 godina od smrti Džima Morisona

Danas (3. jula) se navršava 46 godina od smrti legendarng američkog muzičara i pjesnika Džima ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *