Sve MAJKE sa troje i više djece biće POZVANE u centre za socijalni rad - Volim Podgoricu

Sve MAJKE sa troje i više djece biće POZVANE u centre za socijalni rad

Vijest o tome da će se majke izjašnjavati pred centrima za CdM je potvrdila portparolka Ministarstva rada i socijalnog staranja, Lela Vuković.

 „Na osnovu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje je donijela Skupština Crne Gore u decembru 2016. godine, centri za socijalni rad moraju da postupaju po tom zakonu. Centar za socijalni rad mora da pozove majke koje su ostvarile to pravo i da ih prvenstveno uputi da su im smanjene naknade, a onda treba da ih sasluša, pa majke treba da se izjase po tom pitanju, da bi centar donio rješenje na osnovu toga. Majke su dužne da se jave centrima za socijalni rad. Ukoliko ne dođu, centar evidentira da se one nijesu pojavile i svakako donose rješenje“, kazala je Vuković za CdM.

Na pitanje CdM-a jesu li službenici centara spremni za situaciju u kojoj bi neke majke potencijalno odbile da potpipšu da pristaju na smanjenje, Vuković odgovara potvrdno.

„Naravno da smo spremni. U toj situaciji službenici u zapisnik navedu prigovor majke, ali svakako donose rješenje o smanjenju“, pojasnila je ona.

Majke, ipak, imaju pravo žalbe, a adresa je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dodala je Vuković.

„Ali, svakako žalba ne odlaže izvršenje rješenja. Zakon se primjenjuje od 17. januara i smanjeni obračun počinje od tada“, naglasila je ona.

S druge strane, USSCG poziva sve majke da urade upravo to. Da se žale. To je u izjavi za CdM saopštio generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

“USSCG poziva sve koleginice koje izražavaju nezadovoljstvo sa ovakvim zakonskim rješenjem da u postupku pred centrima za socijalni rad u svojoj izjavi istaknu prigovor protiv umanjenja ovog prava. Ukoliko pak, u daljem postupku, centri za socijalni rad suprotno istaknutom prigovoru donesu rješenja o umanjenju njihovih naknada, pozivamo ih da se upuste u upravni spor koji u prvom koraku podrazumijeva podnošenje žalbe ministru rada na Rješenje o umanjenju naknade. USSCG će nastaviti da prati ovaj proces i tokom istog pružati pravnu pomoć koleginicama koje to zatraže, ali i preduzimati druge radnje neophodne za zaštitu ovog stečenog prava”, rekao je Keković.

U međuvremenu, USSCG je najavila da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti jer smatraju da su naknade smanjene mimo najvišeg pravnog akta.

To je već uradila Demokratska narodna partija.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com