NE RADITE OVO NIKAKO: Greške koje prave razvedeni parovi sa djecom! - Volim Podgoricu

NE RADITE OVO NIKAKO: Greške koje prave razvedeni parovi sa djecom!

Razvod je nesumnjivo jako težak i za partnere a posebno za djecu. Oni često u najvećoj mjeri osjećaju posljedice rastave roditelja. Neki su čak poželjeli da sklope mir između rastavljenih partnera, iako su oni ti koji su pretrpjeli najveći šok ukoliko se neko od njih iznenada odselio. Drugi moraju da se snalaze sa roditeljima koji zbog iznenadne promjene u porodici ne mogu da se snađu sami u svakodnevnim zadacima i obavezama koje su donedavno dijelili sa partnerom, kao što je spremanje večere ili pomagnje oko domaćih zadataka.
Mnoga djeca ožiljke iz tog perioda ponesu sa sobom i kada odrastu. Međutim, u ublažavanju posljedica mogu pomoći i roditelji korigovanjem svog ponašanja posebno u periodu dok traje proces razvoda i sve je još uvijek svježe. Decijisajt.rs prenosi neke od savjeta stručnjaka kako da se ublaže emotivne teškoće tokom ovog perioda.

1. Nemojte od djeteta praviti kurira za poruke…
Mnogo roditelja pokušava da komunicira preko djeteta. što prouzrokuje nepotreban emotivni stres i navode mališane da učestvuju u rješavanju situacija u kojoj ni njihovi roditelji ne mogu na pravi način da snađu. E–mail ili komunikacija tekstualnim porukama u današnje vrijeme jedan je od načina za komunikaciju sa bivšim partnerom ukoliko iz bilo kog razloga u tom trenutku ne želite da razgovarate uživo sa njim a morate mu nešto saopštiti. Na ovaj način ćete dijete zaštititi od bola međutim ovakve poruke ostaju sačuvane u elektornskom obliku pa neki partneri to koriste na sudu tokom brakorazvodnog procesa pa su neki obazrivi sa ovakvim načinom komunikacije.

Ukoliko treba da razgovarate sa bivšim partnerom preko telefona ili uživo, ostanite fokusirani na temu i ono što je najvažnije. I nemojte „zagristi mamac“ ukoliko druga strana pokušava da u vama izazove ljutnju ili bijes. Skoncentrišite se na ispravan put jer emotivna stabilnost vašeg djeteta zavisi od toga.

2. …ili tarapeuta
Tinejdžeri vole da osjete da imaju kontrolu nad stvarima, a razvod čini da osjete da je njihov svijet poljuljan. Oduprite se iskušenju da detalje razvoda i bijes prema bivšem partneru dijelite sa svojim starijim djetetom. Možda Vam se čini da mogu da razumiju situaciju kroz koju prolazite ali prije svega morate biti roditelj a ne drug sa djetom. Ukoliko osjećate potrebu, prolazak kroz taj težak period možete podijeliti sa prijateljem ili potražiti pomoć terapeuta a sa djetetom nastavite da odžavate prirodne granice. Ukoliko od njega napravite svoje „rame za plakanje“ time mu možete nauditi.

3. Pokušavate da shvatite svoje dijete
Djeca vole da osjete da ih okolina razumije a poslije razvoda osjećaju se pogubljeni u svom tom metežu koji prati takav period. Ne govorite mu kako treba da razmišlja i kakav stav treba da ima. I ono što može biti veoma teško ali je svakako neophodno – nemojte govoriti loše o vašem bivšem partneru – jer je to na neki način i kritikovanje vašeg djeteta jer ono u sebi nosi i gene vašeg partnera. Razgovarajte sa njim samo o onim temama o kojima vas ono pita i želi da pričate. Recimo – „ Znam da si ljut/uznemiren/tužan zbog toga što tata/mama ima novu djevojku/novog dečka. Iako ste roditelj, ne morate imati rješenje, jednostavno ga saslušajte.

Dakle, nemojte kritikovati. Možete predložiti djetetu da zapiše svoja osjećanja i da ih podijeli sa vašim bivšim partnerom, ali samo ukoliko dijete samo to želi. Ostanite fokusairani na osjećanjima vašeg djeteta, ne na vašim. Oporavak dolazi kroz ljubav, povezivanje i razumijevanje.

4. Izbjegavajte tenziju
Terapeuti savjetuju da roditelji na vikende koje njihova djeca provode sa bivšim partnerom treba da gledaju kako običnu posjetu tetki, ujni ili rođacima. Ukoliko nakon posjete ništa ne komentarišete sa djetetom, navešćete ga da osjeti kao da mora da balansira između dvije strane i da se prilagođava i vama i partneru tj. vašem ponašanju i na taj način ga dovodite u težak emotivni položaj. Umjesto toga, pitajte dijete o nekim uopštenijim stvarima, spustite tenzuju i opustite se koliko je moguće.

5. Popravite štetu koju ste već napravili
Čitajući ove savjete, neki od razvedenih roditelja mogu priznati da su nenamjerno već napravili neku od sličnih grešaka. Pitanje je, da li u nekim trenucima može biti kasno da se ispravi emocinalna šteta koja je učinjena djetetu? Djeca mogu imati nevjerovatnu moć opraštanja, barem u svom ranijem uzrastu, dok ne dođu u tinejdžerski period kada ljutnja i negativna osjećanja mogu da postanu „zacementirana“.

Ukoliko ste već napravili neki od propusta važno je da uradite sljedeće:
-Izvinite im se. To djeci često mnogo znači.
-Objasnite tačno u detalje gdje ste pogriješili i obećajte da ćete se od tog trenutka ponašati drugačije.
-Predložite djetetu da vas opomene kada recimo počnete da kritikujete bivšeg partnera – na primjer tako što će podići ruku i na taj način Vam dati znak da ne poštujete dogovor i da morate prestati odmah.

(Dečijisajt.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com