Početna » NOVOSTI » Društvo » Roditelji oblikuju karakter

Roditelji oblikuju karakter

Djeca iz porodica koje su njegovale tradicionalne običaje i praznične rituale u odraslom dobu imaju izraženiji osjećaj pripadnosti porodici. Privrženiji su roditelji i bolji članovi poslovnog tima, ističu psiholozi.

A što se vaspitanja djece tiče, stručnjaci ističu da podjednako važnu ulogu imaju oba roditelja. U tom odnosu majka prvenstveno treba da pruža nježnost, podršku i razumijevanje. Njeno ponašanje predstavlja temelj za izgrađivanje stabilne privrženosti, izuzetno važne i u odraslom dobu, kada se uspostavljaju različiti odnosi sa drugima, pogotovo partnerski. Otac, s druge strane, pruža model doživljavanja realnosti.

Psiholozi takođe savjetuju roditeljima da djeci ne dijele savjete o ponašanju nego da svojim primjerom pokažu kako bi trebalo da reaguju u raznim situacijama.

“Ne rješavajte probleme svog djeteta, već ga usmjerite da samo nađe rješenje. Pomozite mu da stasa u odgovornu, zrelu, sigurnu, samostalnu i zadovoljnu ličnost”, poručuju stručnjaci.

(Pobjeda)

Check Also

Beba preminula od gladi, ne od promrzlina: Roditeljima mjesec dana pritvora

Osnovni sud u Knjaževcu prihvatio je predlog zaječarskog tužilaštva i odredio jednomjesečni pritvorDarku Đorđeviću (33) i Milici Janković (28) ...

“Ja svoju djecu vaspitavam da ODU od mene”

Portal Zelena učionica objavio je neobičan tekst o roditeljstvu i metodama vaspitanja koji uveliko podstiče ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *