Poslastica: Nadal na Federera - Volim Podgoricu

Poslastica: Nadal na Federera

Koja je sada godina? Baš to pitanje mogao bi da postavi neko letimičnim pogledom na finaliste ovogodišnjeg Australijan Opena.

Pored Serena i Venus Vilijams, koje će se boriti za titulu u ženskoj konkurenciji, u finalu muškog turnira igraće “stare kajle” Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Federer je u polufinalu pobijedio svog zemljaka Stena Vavrinku u pet setova, dok je Nadal bio bolji od Grigora Dimitrova, u vrlo napetom i teškom meču, koji je trajao pet sati – 6:3, 5:7, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4.

Nadal je 44 minuta posle ponoći upisao osmi trijumf protiv Dimitrova u karijeri, nakon što je na prethodnom, odigranom u Pekingu prošle godine, Bugarin konačno prekinuo niz od sedam poraza i zabilježio prvu pobjedu.

Španac je izborio četvrto finale u Melburnu, u kojem je osvojio samo jednu titulu. Slavio je 2009. godine, baš protiv Rodžera Federera (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2).

Nakon toga izgubio je dva puta – od Novaka Đokovića 2012. i 2014. od Vavrinke.

Nadal će pokušati da osvoji svoj 15. grend slem turnir i prvi od 2014, kada je trijumfovao na Rolan Garosu.

U meču koji su mnogi priželjkivali u finalu, nakon rane eliminacije branioca trofeja Novaka Đokovića, a potom i prvog igrača svijeta Endija Mareja, gledaćemo, nadamo se, još jednu epsku bitku dvojice igrača koji su obilježili jednu tenisku epohu.

Nadalu će 35. put u karijeri “na crtu” izaći Rodžer Federer, sa 17. trofeja, rekorder po broju osvojenih grend slemova.

Nadal ima odličan skor protiv Federera (23:11), ali je Švajcarac dobio poslednji duel, odigran prije dvije godine u finalu turnira u Bazelu i to nakon pet uzastopnih pobijeda Nadala.

Interesantno je da su se njih dvojica do sada osam puta sastajali u finalima na grend slem turnirima i Federer je dobio samo jedan – na Vimbldonu 2006. godine.

U meču u nedelju, koji mnogi nazivaju pravom teniskom poslasticom, razlika u odnosu na neke prethodne njihove duele biće (osim godina, naravno) i to da su u Melburn ove sezone doputovali kao deveti i 17. igrač svijeta, posle dužih pauza koje su morali da naprave zbog povreda.

Do sada su već potvrdili da taj pad na ATP listi, kao i odsustvo sa terena nisu ostavili traga na njihove partije, pa vjerujemo da se možemo nadati neizvjesnom i zanimljivom finalu kao nekad.

(mondo)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com