BRAVO ZA MARKA! Ribolovac SPASIO srnu sa zaleđenog jezera (FOTO) - Volim Podgoricu

BRAVO ZA MARKA! Ribolovac SPASIO srnu sa zaleđenog jezera (FOTO)

Srna je do zaleđenog jezera došla da pije vodu i, budući da nije mogla da se vrati jer je isuviše klizavo za nju, ostala je zatočena nasred jezera, sve dok je nije spazio Marko Protić (31).

Junak svih lokalnih priča u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde od juče je Marko Protić (31). Ovaj mladi čovjek poštovanje prijatelja i komšija zaslužio je jer je sa zaleđenog jezera Laguna spasio srnu koja je zalutala i nepomično ležala na ledu. On ju je u naručju prenio na obližnje oranice i pustio u prirodno stanište.

– Svakodnevno obilazim jezero i kada sam tamo otišao juče prije podne, vidio sam kako na sredini zaleđene površine nepomično leži srna. Bila je na suprotnoj strani od restorana i ležala je pored prskalica za vodu. Vjerovatno je prišla kako bi se napila vode, ali se okliznula i više nije mogla da ustane. Oprezno sam joj prišao, bila je mirna, nije se pomjerala, niti se uplašila jer je već bila iznemogla. Odmah sam pozvao prijatelja Marka Pilipovića, lovca i čuvara lovišta, koji je brzo došao. Uzeo sam srnu u naručje, nije se opirala, ali joj je srce lupalo kao da će svakog trenutka iskočiti. Vrlo je čudan, ali snažan osjećaj. Kao da spasavaš čovjeka. Odnio sam je do prvih njiva i spustio je da ode. Najpre je napravila nekoliko sporih koraka, a onda srećno odskakutala – priča Marko Protić i dodaje da srna sigurno nije iz susjedne Rumunije, već iz velikoselskog lovišta.

Po savjetu lovca Marka Pilipovića, srnu nije ni hranio ni pojio, već je pustio u prirodno stanište. Njegov imenjak snimao je čitav događaj, koji su zabilježile i kamere na jezeru Laguna.

– Nisam smio ništa da joj dajem. Inače, u daljini atara se vide ostale srne, ali nikada nijedna nije bila ovako blizu. Sreća je da sam se juče zatekao na jezeru u pravo vrijeme jer, da je bio neko od starijih ljudi, ne vjerujem da bi se uputili na sredinu zaleđene vode – kaže Marko.

On je strastveni ribolovac koji svakodnevno obilazi jezero da bi vidio kakvo je stanje, jer ni mnogo stariji od njega ne pamte da je ovako dugo voda bila zaleđena. Član je Upravnog odbora Udruženja ribolovaca “Laguna” i sa ostalim kolegama sječe led kako bi ribe dobile dovoljno kiseonika i preživjele nezapamćeno lednu zimu na sjeveru Banata.

– Svako ko me poznaje zna da srnu nikada ne bih ubio. Jednostavno to ne bih mogao. Žao mi je samo što je nisu vidjela moja djeca, ali nisam mogao da ih zovem, jer smo željeli da je što prije pustimo da ode i da se snađe u svom prirodnom okruženju – iskren je Marko Protić koji je zbog gesta preko noći postao heroj naselja.

srna crtac

(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com