HUMANOST: Pljevljak spasava ljude i to bez “pare i dinara” (FOTO) - Volim Podgoricu

HUMANOST: Pljevljak spasava ljude i to bez “pare i dinara” (FOTO)

Zbog angažovanja u spasilačkim zadacima, Vučkovića je nagradila Opština i pomogla mu da obnovi ličnu opremu

foto: Privatna arhiva/Vijesti

Vladan Vučković iz Pljevalja sve svoje slobodno vrijeme provodi pomažući svojim sugrađanima. Njegova humanost posebno je došla do izražaja ovog mjeseca kada je ledeni talas okovao Pljevlja, a mnoga sela ostala odsječena od grada.

Zahvaljujući tom volonteru Crvenog krsta, koji radi kao poslovođa u opštinskom preduzeću Čistoća, i pripadnicima lužbe zaštite i spasavanja Opštine Pljevlja hrana i lijekovi na vrijeme su dopremljeni do zavijanih pljevaljskih sela. Za razliku od pripadnika službe zaštite i spasavanja kojima je to profesionalna obaveza, Vlada taj posao obavlja bez “pare i dinara”.

Satisfakcija su mu, kaže on, ozarena lica onih kojima je pomoć dopremio.

Prije desetak dana učestvovao je u akciji dopreme ljekova do Vaškova, jednog od najudaljenijih pljevaljskih sela, na granici sa mojkovačkom opštinom. Nosio je ljekove za sedmomjesečno dijete, koje je nekoliko dana imalo povišenu temperaturu.

“Dobili smo  poziv za pomoć od porodice Krgović. Radilo se bolesti njihovog sedmomjesečnog djetata koje je imalo više dana povišenu temperaturu. U konsultaciji sa ljekarima, prepisane ljekove dopremili smo do Vaškova. Vozilom smo došli do Selca, a zatim motornim sankama do Vaškova”, kazao je Vučković.

foto: Vučković (lijevo) tokom akcije spasavanja FOTO: Privatna arhiva

U ove hladne dane Vladan je obišao brojna staračka domaćinstava a motornim sankama do njih je prevozio i medicinsko osoblje, kako bi im pružili adekvatnu medicinsku pomoć.

Sankama je prevozio bolesne, stare i iznemogle, kojima je bilo potrebno bolničko liječenje. Za izvođenje ovih zadataka koristi motorne sanke Službe zaštite.

Pomagao je i pljevaljskim električarima prilikom podizanja stubova dalekovoda koji su pali usljed velikog snijega.

“Volim da pomažem ljudima i to mi je glavni motiv. Ne tražim ničiju naknadu, samo da me bog pogleda, mene i moju porodicu”, kazao je on.

Angažman u CK počeo je još prije sedam-osam godina, kada ga  je sekretar Željko Minić pozvao da ide na seminar u Sutomore.

“Prvi seminar je bio u vezi sa djelovanjem u nesrećama na regionalnom nivou, a malo kasnije sam bio na seminaru za djelovanje u nesrećama na lokalnom nivou, da bi kasnije na stadionu ‘Mogrena’ bio angažovan na pravljenju šatorskog naselja koje je koristila služba zaštite i spasavanja radi svoje obuke. Prije tri godine sam bio član tima koji je bio angažovan na obuci za djelovanje u nesrećama u zimskim uslovima na Kopaoniku. Poslije završene obuke, imali smo vježbu u realnom vremenu, sa stvarnim zadacima, a sve kontrolisano od supervizora, gdje je trebalo da pokažemo u kom stepenu smo savladali obuku. Instruktori iz Norveške, kao i supervizori koji su bili konstantno sa timovima, dali su visoke ocjene koje smo pokazali tokom vježbi”, kaže četrdesetogodišnji Vučković.

​foto: Vučković donosi ljekove za bebuFOTO: Privatna arhiva

Po povratku sa obuke, CK Crne Gore im je omogućio dodatnu obuku vožnju motornih sanki na Bjelasici. Obuka je trajala tri dana i sama po sebi je bila zahtjevna, jer se odvijala oko planinarskog doma na Bjelasici.

“Zbog nevremena koja se dešavaju u zimskim uslovima, došli smo na ideju da u okviru CK Pljevlja, formiramo tim za djelovanje u nesrećama. Ideja je dobro prihvaćena od CK Crne Gore i Gorana Petrušića, koji je u CKCG zadužen za djelovanje u nesrećama. Okupili smo članove tima koji će raditi obuku prve pomoći, a u februaru i obuku vožnje motornim sankama na Bjelasici. Trenutno radimo i na obezbjeđenju opreme za članove tima. Molim sve privredne subjekte i pojedince iz Pljevalja, koji mogu pomoći da obezbijedimo svu opremu kako bi uspješno izvodili zadatke”, rekao je Vučković koji je u međuvremenu pohađao i seminar za psihosocijalnu pomoć u vanrednim situacijama, kao i seminar o korišćenju invalidskih kolica.

Zbog angažovanja u spasilačkim zadacima, nagradu je dobio od predsjednika Opštine Mirka Đačića, a opština mu je pomogla da obnovi ličnu opremu koju je  sam kupovao.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com