Mila još čuva obezbjeđenje, ukinuto Krivokapiću i Pajoviću - Volim Podgoricu

Mila još čuva obezbjeđenje, ukinuto Krivokapiću i Pajoviću

Za obezbjeđenje crnogorskih zvnaičnika koji imaju status štićenih linčnosti, njih 13, iz crnogorskog budžeta je prošle godine potrošeno 1.337.171,83 eura, piše Dan.

Ovaj novac je potroše za zarade i ostale naknade policijskih službenika angažovanih na poslovima zaštite štićenih ličnosti.

Ipak, iz MUP-a nije stigao odgovor koliko košta policijska zaštita za svakog pojedinačnog štićenog funkcionera.

Uprkos tome što je MUP-u poznata tačna cifra utrošena za policijsko obezbjeđenje, i što se zna koliko policijskih službenika čuva svaku štićenu ličnost, iz tog resora tvrde da ne znaju koliko budžetskog novca potroše za svakog policajca pojedinačno koji čuva bivšeg premijera Mila Đukanovića, predsjednika Filipa Vujanovića i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu.

-Za policijske službenike Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova za 2015. godinu isplatilo je 1.346.491,03 eura, a u 2016. godini 1.337.171,83, na osnovu Zakona o budžetu (sredstva za bruto zarade sa plaćenim porezom za dohodak fizičkih lica i doprinos za obavezno socijalno osiguranje i ostale naknade). Shodno važećim propisima, ministarstvo ne vodi posebne evidencije utroška budžetskih sredstava za policijske službenike angažovane za pojedine štićene ličnosti – navode iz iz MUP-a.

Ko su štićene ličnosti u Crnoj Gori

Zvaničnim odlukama Vlade, policijsko obezbjeđenje u prošloj i ovoj godini imali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i bivši predsjednici Vlade i Skupštine, Milo Đukanović i Ranko Krivokapić. Prema odluci o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije, policijsku zaštitu zvanično je trebalo da imaju i ministri iz prethodne Vlade.

Zaštitu, po odluci Vlade, trebalo bi da su imali ministri pravde Zoran Pažin, unutrašnjih poslova Raško Konjević i Goran Danilović, vanjskih poslova Igor Lukšić, te vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Policija obezbjeđuje i direktore Agencije za nacionalnu bezbjednost  i Uprave policije, Dejana Peruničića i Slavka Stojanovića.

Vladinom odlukom policijska zaštita je predviđena i za nosioce sudskih i drugih tužilačkih funkcija ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti. Prije nekoliko godina policijsko obezbjeđenje dodijeljeno je predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Policijsku zaštitu godinama unazad ima i premijer Duško Marković.

Vladinom odlukom je precizirano da će policija obezbjeđivati štićene ličnosti i nakon prestanka obavljanja funkcije, ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, o čemu odlučuje Vlada. Obezbjeđivanje lica traje šest mjeseci nakon prestanka obavljanja funkcije, a može se produžiti za vrijeme dok postoje razlozi za njihovo obezbjeđivanje piše u odluci. Bivši premijer Milo Đukanović i dalje je pod policijskom zaštitom, dok je ona prestala da važi za bivše predsjednike Skupštine Ranka Krivokapića i Darka Pajovića.

Prema pravilniku o sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), predsjednika države Filipa Vujanovića formalno bi trebalo da obezbjeđuje devet policajaca. O predsjedniku Skupštine trebalo bi da brine njih 12, a o premijeru 13. U praksi to stanje može biti drugačije.

Prema sistematizaciji MUP-a, još 25 policajaca Đukanović sa obezbeđenjem određeno je za zaštitu državnih funkcionera. Grupu za obezbjeđenje lica po odluci Vlade čini 17 pripadnika policije.

Pod policijskom zaštitom su i objekti u kojima žive i rade štićeni funkcioneri. Pod stalnom zaštitom su zgrade predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade, te ministarstava, Vrhovnog državnog tužilaštva, specijalnogtužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, Ustavnog, Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Pored ovih objekata, policija obezbjeđuje i rezidencijalne i protokolarne objekte u Crnoj Gori, kao i objekte u kojima štićena lica borave službeno ili privatno piše u odluci.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com