Znate li kako možete ostati budni bez kofeina? - Volim Podgoricu

Znate li kako možete ostati budni bez kofeina?

Je li vam poznat onaj grozan osjećaj koji se javlja dok posežete za još jednom šoljicom kave samo kako bi preživjeli dan?

Kofein je stimulans stoga nije najbolja ideja posegnuti za dodatnom šoljicom kafe ako se osjećate umorno tokom poslijepodneva ili večeri. Uostalom, u tom slučaju vjerovatno vam je poznat i onaj osjećaj anksioznosti koji se javlja pred odlazak u krevet… Nezavisno o tome želite li smanjiti unos kofeina ili se potpuno riješiti zavisnosti postoje brojni načini na koje možete ostati fokusirani.

Slušajte muziku

Slušanje vaše omiljene muzike utiče na brojne dijelove mozga koji vas mogu motivisati, popraviti vam raspoloženje te povećati nivo energije. Muzika stvara osjećaj uzbuđenja u vašem tijelu tako da povećava protok kiseonika prema vašem srcu te podstiče stvaranje endorfina. Zanimljivo je i otkriće da klasična muzika posebno pomaže u koncentraciji i opuštanju!

Konzumirajte puno vode

Ljudskom organizmu potrebne su velike količine vode za pravilno funkcioniranje stoga je dobro uvijek imati bocu vode pri ruci. U suprotnom, dehidracija će jako spustiti nivo vaše energije.

Izađite na svjež vazduh

Kada se osjećate umorno izlazak na svjež vazduh i malo sunčevih zraka mogu napraviti čudo. Iskoristite pauzu za ručak kako biste se prošetali – sunčeve zrake i fizička aktivnost aktiviraće centre vašeg mozga zadužene za pamćenje i mentalnu energiju, a upravo to vam je u tom trenutku potrebno!

foto: Robin's Fit Nest – WordPress.com

Duboko dišite

Naučno je dokazano da duboko disanje pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti (pojave koje nikako ne povećavaju produktivnost). Takođe, zbog veće količine kiseonika koji ulazi i izlazi iz vašeg tijela možete se osjećati napunjeni energijom.

Pojedite (zdravi) obrok

Konzumiranje čokoladnih pločica (koje takođe sadrže kofein) vjerovatno nije najbolja ideja budući da ćete nakon brzog naleta energije još brže doživjeti i nagli pad. Ako vam je pao šećer u krvi (zbog čega se možete osjećati pospano) vrijeme je za užinu bogatu hranjivim materijaam. Šargarepe, pomorandže, orašasti plodovi, avokado ili grašak odlične su opcije. Takođe, budite oprezni s ručkom – nemojte jesti prevelike obroke od kojih će vam kasnije spavati.

Žvaćite gumu za žvakanje

Žvakanje gume za žvakanje može biti više od samog osvježavanja daha – dokazano je da može povećati budnost i energiju te vam pomoći da ostanete fokusirani na zadatak koji je pred vama.

Udaljite se od ekrana

Ako vam je pogled zalijepljen za ekran možete jako umoriti svoje oči, zbog čega ponekad može biti teško uopšte ih držati otvorenim. Stoga, kada možete, pokušajte odvratiti pogled od ekrana i gledati stvari koje se nalaze oko vas.

Kako se obično borite s umorom? Posežete li za kafom ili se koristite drugim trikovima? Podijelite u komentarima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com