SRAMNO SAOPŠTENJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Ko je APELOVAO da ne šaljemo poruke za Selenu? - Volim Podgoricu

SRAMNO SAOPŠTENJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Ko je APELOVAO da ne šaljemo poruke za Selenu?

Grupa od 70 nevladinih organizacija i pojedinaca pozvala je Ministarstvo zdravlja da svojim radom i djelovanjem vrati povjerenje u zdravstveni sistem i uvede mogućnost brže reakcije u hitnim slučajevima.

Najoštrije su osudili saopštenje Ministarstva zdravlja Crne Gore “Zdravstveni sistem Crne Gore omogućava adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima”, koje je objavljeno na sajtu tog resora 26. januara.

Portal “Volim Podgoricu” je ukazao na ovaj bezobrzoran čin Ministarstva zdravlja, a građani su bili ogorčeni. Svoje ogorčenje su masovno izrazili u komentarima i na društvenim mrežama.

Dok smo mi SLALI PORUKE za Selenu, Ministarstvo zdravlja je tražilo da to NE RADIMO

U saopštenju se navodi da Ministarstvo zdravlja “još jednom apeluje na građane da svoje zdravstvene probleme rješavaju isključivo kroz redovne medicinske procedure, jer će im se na taj način, ukoliko postoje medicinske indikacije, obezbijediti pravovremena i kvalitetna zdravstvena usluga“.

“Ovakvo saopštenje Ministarstva je odgovor i reakcija na tada aktuelnu humanitarnu akciju za liječenje trogodišnje djevojčice Selene Mandić i očigledno predstavlja jedini način ‘podrške’ sistema konkretnom slučaju i mnogim drugim slučajevima u kojima je sistem potpuno zakazao, a građani preuzeli njegovu ulogu.

Pored svoje inertnosti, i potpunog izostanka bilo kakvog djelovanja koje ima za cilj spas i produženje života, uz adekvatan medicinski tretman i liječenje, Ministarstvo zdravlja se toliko brine o poreskim obveznicima zahvaljujući kojima njegovi zaposleni i uprava primaju redovnu platu za svoj ne/rad i ne/postupanje, da ih pokušava razuvjeriti i spriječiti u želji i namjeri da možda baš njihov euro može biti presudan, a kompletna odgovornost se pokušava prebaciti na roditelje.

Ističemo da je ovakav dopis sraman, a ujedno i opasan, obzirom na to da omalovažava napore koji se čine i direktno poziva građanke i građane da ne pomažu roditeljima da se bore za svoje dijete, iako je jasno da u našim zdravstvenim ustanovama nisu mogli pravovremeno naći adekvatnu pomoć: ni stručnu ni finansijsku, a moguće ni onu humanu – ljudsku, navodi se u reagovanju.

Svaki pojedinac i porodica kojem je neko blizak bolovao ili umro od kancera ili drugih oboljenja, kako je navodi, dobro zna kakvu i koliku zdravstvenu i psihološku pomoć i podršku je dobio od sistema, „izuzev od pojedinih pỏsvećenih zdravstvenih radnika“.

-Imajući u vidu da ovo nije prva akcija ovakvog tipa, upitno je zašto se reakcija Ministarstva zdravlja pojavljuje u ovom trenutnku i u ovom konkretnom slučaju, saopštila je grupa NVO.

Grupa od 70 organizacija i pojedinaca navodi da je ponosna na građanke i građane koji su prepoznali potrebu porodice Mandić-Ramusović, i koji još uvijek u sebi gaje vrijednosti solidarnosti i volonterizma.

-Ali ne možemo a da ne primijetimo da je veličina njihove humanosti kao i težina situacije u kojoj je mala Selena sa svojim roditeljima, izgleda mjera beskrupuloznosti Ministarstva zdravlja, iskazana u pomenutom saopštenju, navodi se u reagovanju.

Poručuju da će ostati budna karika ovog društva koja opominje državu na njene obaveze, „svjesni da, i pored ovako ciničnog saopštenja, Ministarstvu zdravlja kao i mnogim drugim institucijama odlično odgovara da se solidarnošću građanki i građana rješavaju pitanja od životnog značaja, za koja je prvenstveno država dužna i plaćena da to čini“.

-Postavlja se pitanje ako je zdravstveni sistem toliko efikasan zašto u njemu zdravstvenu zaštitu ne traži većina donosilaca odluka, funkcionera i drugih imućnijih pojedinaca, a na drugoj strani se ne mali broj građana, djece, mladih i odraslih liječi donacijama?!, ističe se u reagovanju.

Grupa organizacija i pojedinaca je ocijenila da je opasno negirati problem koji ima zdravstveni sistem Crne Gore, posebno one koji se tiču pravovremenosti i kvaliteta zdravstvene zaštite „jer se oni na taj način neće riješiti, već samo poslati loša poruka građanima/kama“.

-Zbog svega navedenog, pozivamo Ministarstvo zdravlja da informiše javnost o kreatoru i nalogodavcu ovog saopštenja imajući u vidu da ono nije potpisano i da objasni namjere istog, kaže se u reagovanju.

Oni su pozvali Ministarstvo dase javno izvini porodici Mandić – Ramusović, a ubuduće da se, kako su naveli, suzdrži ovakve (ne)brige za građane.

-Pozivamo Ministarstvo da svojim radom i djelovanjem vrati povjerenje u zdravstveni sistem i da predloži i uvede mogućnost brže reakcije u ovakvim i drugim hitnim slučajevima, zaključuje se u reagovanju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com