Jelena ima fakultetsku diplomu, a zarađuje tako što GAJI KOZE - Volim Podgoricu

Jelena ima fakultetsku diplomu, a zarađuje tako što GAJI KOZE

Stavili su svu ušteđevinu na gomilu, proučili principe uzgoja koza i uspjelo je. Iza njih su odavno ostala zlurada pitanja – zar ste vi završili fakultete da biste čuvali koze i – da li si ti zbog „ovog“ bila đak generacije?

Uz to je ojačao trend zdravog življenja, što je kozu dovelo u centar pažnje kao pravu malu alhemijsku mašineriju za preradu svakojakog rastinja u lijek za sve boljke. Ranije je služila da prehrani (sirotinju), a sada da izliječi (bogatije). Popisu dobrih osobina koze, Jelena dodaje i neke mistične: da je preko rogova povezana sa kosmosom.

Zafali za kafu…

Zbog decenija „prohibicije“, o uzgoju ove sitne stoke stručnjaci nisu znali gotovo ništa, pa je Jelena išla od babe do babe po selima, i u sveščicu zapisivala praktičnu nauku. Ali, kad su nabavili stado, ovo im nije bilo od naročite koristi. Trebalo je više truda od očekivanog, uz slabije prinose od projektovanih. Elan je samo ponekad padao, srećom naizmjenično, njoj ponedeljkom, Aleksandru četvrtkom, parafraziraju u šali, zahvalni na međusobnoj podršci. A kad je bivalo najteže, fokusirali su sve snage i išli napred. Zato je majušna kancelarija puna plaketa i pohvala, tu je i priznanje „Najbolje iz Srbije“.

Danas 80 ženki koristi smeštaj adaptiranog plastenika, dobro izolovanog debelim slojem staklene vune, na imanju prijatelja, na drugom kraju Srbobrana. U obližnjoj štali mekeće šezdesetak mladunaca, dok jarčevi  leže u senci ambara. Od kad su joj „koze ušle pod kožu“, Jelena ne jede meso. A i zašto bi, pored tolikog obilja sira – mladog, starog, dimljenog, sa začinima… „Dnevno proizvedemo 600 litara mlijeka, a ipak se često dešava da nam zafali za kafu“, i to je Jeleni zabavno.

Stado samo za mužu

Njihovo stado služi isključivo za mužu, a grla „umiru“ od starosti. „Često poklanjamo koze onima za koje smo sigurni da ih neće zaklati i pojesti“, kaže Jelena. Za razliku od ostalih, oni oboljele „pitomce“ leče.

Podrazumijeva se da nije sve išlo kao po loju, i da su isprva bili u gubicima, ali se onda, jedno po jedno, sve složilo. Dobar dio radnog dana Jelena provodi sastančeći ili pišući projekte, što se čini sličnim administraciji koju je napustila. Međutim, ona i u tome uživa, zna da je to za dobrobit koza i prosperitet posla. Zašto se ljudi odlučuju na korak sličan njenom, pitamo Jelenu. “Traže izlaz iz klasičnog burnouta“, objašnjava stanje savremenog Srbina. Žude za kontaktom sa prirodom, u potrazi za sobom. „Treba slušati intuiciju, najbolje stvari nemaju veze sa logikom“, njen je recept za „iskorišćavanje života“. Za čim slijedi savjet da „treba biti gluv za komentare‚ to neće ići, nije trenutak, u državi je katastrofa“, kojima su njih obasipali. Ne treba sjediti i čekati da prilika dođe i zakuca na vaša vrata, poručuju uglas Jelena i Aleksandar.

Prva grla iz Kovilja

Prvih pedesetak grla kupili su od manastira Kovilj. „Došli smo tamo elegantno obučeni, kao na svaki poslovni sastanak, pa nam je manastirski veterinar posle priznao da je mislio da smo hteli da vidimo kako koze izgledaju. Bio je silno iznenađen kad smo kupili stado na đuture“, sjeća se Jelena.

2 komentara

  1. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com