Statistika Monstata otkriva koliko će djeca iz CRNE GORE živjeti! - Volim Podgoricu

Statistika Monstata otkriva koliko će djeca iz CRNE GORE živjeti!

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u 21.vijeku se produžio prosječni životni vijek, i to za pet godina na globalnom nivou.

Foto: Ilustracija, worldwideweirdnews.com

U tom pogledu, najveći pomak je ostvaren u Africi, gdje je očekivani životni vijek sa 50,6 porastao na 60 godina, i to u periodu od 2000.do 2015.godine. Ako se ima u vidu da je u ovoj zemlji prisutna malarija i sida, kontrola obolijevanja i širenja ovih bolesti, već daje rezultate.

Ipak, ono na šta su skrenuli pažnju iz SZO, je da je napredak nejednak, jer oni ljudi koji žive u siromašnijim zemljama, umiru mnogo mlađi nego oni u bogatim. Brojke govore da se može očekivati da će novorođenčad u razvijenim zemljama živjeti do osamdesete, a oni iz zemalja sa područja Afrike, preminuće prije šezdesete.

Prema dobijenim rezultatima istraživanja, najkraća životna dob je u Sijera Leoneu, gdje žene u prosjeku žive 50,8 godina, a muškarci 49,3. Sa druge strane, u Japanu žive najdugovječnije žene – 86,8 godina, dok su najstariji muškarci, oni iz Švajcarske – 81,3 godine.

Monstatova publikacija „Žene i muškarci u Crnoj Gori“, pruža neke interesantne podatke, koji se odnose na životnu dob stanovništva u Crnoj Gori. Naime, prosječna starost muškarca je niže od starosti žena.

„Prosječna starost muškaraca je konstantno niža od prosječne starosti žena. Prosječna starost i muškaraca i žena raste i 2011 godine iznosi 38,4 godine za žene i 36 godina za muškarce“, podaci su Monstata.

Kada je riječ o prirodnom priraštaju u Crnoj Gori, on je pozitivan. Iz Monstata je saopšteno da je u posmatranom periodu od 1950.do 2015.godine, najveći prirodni priraštaj zabilježen 1954. godine, i iznosi 10 566, a najniži i to 1 057 zabilježen je u 2015. godini.

“U Crnoj Gori se, godinama unazad, rađa manje djevojčica nego dječaka, a i umire manje žena nego muškaraca. Tako je i u 2015. godini od ukupnog broja rođenih 47,6% su djevojčice, i od ukupnog broja umrlih 49,3% su žene”, navedeno je u publikaciji “Žene i muškarci u Crnoj Gori”.

Foto: Ilustracija, kurir.rs

Istovremeno, objavljena je i tabela, gdje su navedeni dobijeni rezultati, koji se tiču očekivanog trajanja života po rođenju. i od 2005.do 2015.godine, zabilježen je konstantan rast prosječne godine starosti, kako kod muškaraca tako i kod žena.

U tom smislu, imamo npr.da je prije 12 godina prosječna starost muškarca iznosila 70,3 godine, dok je 2015.godine ta brojka povećana 74,7. Kada je riječ o ženama, prosječna starost koja je zabilježena takođe 2015., iznosila je 78,6 godina, a 2005-te taj broj je u prosjeku iznosio 74,9.

“Djevojčica rođena u Crnoj Gori u 2015. godini može očekivati da će živjeti 78,6, dok će dječak rođen iste godine živjeti 74,7 godina”, podaci su Monstata.

Kada je riječ o broju umrlih prema starosti i polu, tu je prikazana uporedna tabela koja se odnosi na 2006. i 2015.godinu, koja pokazuje da je u procentima veći broj preminulih muškaraca, u odnosu na žene.

Tako su 2015.godine muškarci činili 50,7% ukupno preminulih, a devet godina ranije taj procenat je iznosio 51,7.

“Analiza polne strukture umrlih lica pokazuje da je veće učešće muškaraca nego žena u ukupnom broju umrlih”, navedeno je iz Monstata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com