Događaj u Tivtu samo eskalacije svega onoga što se događa zadnjih decenija u CG - Volim Podgoricu

Događaj u Tivtu samo eskalacije svega onoga što se događa zadnjih decenija u CG

NVO “sPas”, “Ruka-šapi” i udruženje “Prijatelji životinja” Podgorice apelovali su svim građanima da prijave slučajeve neodgovornog vlasništva,zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kako bi nadležne institucije mogle da preduzmu potrebne korake.

“Događaj koji se desio juče, 07.02.2017.godine u Tivtu, u kome je vlasnički pas nanio povrede djetetu ,  usmrtio drugog psa i  unio strah među građane je samo eskalacija onoga što se već decenijama događa u Crnoj Gori kada su u pitanju psi. Ovaj incident je, kao i mnogi slični njemu, uzburkao javnost, a mi se nadamo da će povećati odgovornost građana, i navesti nadležne institucije na sprovođenje Zakonom propisanih mjera”, navodi se u zajedničkom saopštenju NVO.

Oni smatraju i da je potrebno je što hitnije izmijeniti i dopuniti postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te raditi na primjeni istog, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju pomenutog Zakona konačno stalo na put.

“Napominjemo da je Zakon stupio na snagu 2008. godine i da je,za prethodnih devet godina, prijavljeno i procesuirano svega nekoliko slučajeva neodgovornog vlasništva.Apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo pravde, Upravu za inspekcijske poslove, Tužilaštvo te ostale institucije, da svaka u svojoj nadležnosti što prije preduzme potrebne korake kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali”, navodi se u saopštenju.

U ovim organizacijama smatraju da će unaprijeđeni Zakon donijeti uslove za bolju kontrolu svih onih koji se prihvate odgovornosti koju podrazumijeva držanje psa kao ljubimca.

“Obavezno čipovanje urađeno po standardizovanim principima, obavezna kontrola parenja  i objedinjena baza podataka učiniće da se neogovorni vlasnici kazne za napuštanje, loše postupanje, kao i povrede koje su njihovi psi nanijeli. Ovo su samo neki od koraka koje treba preduzeti, a to je samo početak rješavanja brojnih problema po pitanju pasa u našoj zemlji”.

Do sada je Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, dodaju iz NVO,  bio samo mrtvo slovo na papiru, i mi čvrsto vjerujemo da će nadležne institucije, u saradnji sa građanima, konačno počneti da implementiraju isti.

“Nadamo se da, posle nemilog događaja u Tivtu, građani neće okretati glavu od neodgovornog vlasništva računajući da će to prijaviti neko drugi, a da institucije neće ostati nijeme na naše molbe da se konačno počne sa kontrolisanjem  uslova u kojima vlasnici drže pse, zanemarivanje istih, borbe koje se organizuju, kao i ostale vidove neodgovornog vlasništva. Potpisnici Apela stoje na raspolaganju,kako institucijama, tako i građanima, da svojim znanjem i iskustvom doprinesu stvaranju što sigurnijeg društva, iskorjenjivanju neodgovornog vlasništva ali i stvaranju boljih uslova za sve pse”, zaključuje se u saopštenju.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com