POUČNO: Pet namirnica za zdravu jetru - Volim Podgoricu

POUČNO: Pet namirnica za zdravu jetru

Jetra je jedinstveni čistač našeg organizma, koji toliko toga čini za nas, da je ponekad potrebno da mu posvetimo malo pažnje i olakšamo mu posao. Uz pomoć ovih namirnica, jetra efikasnija prečišćava naš organizam:

Bijeli luk

Bijeli luk pomaže jetri da aktivira enzime koji izbacuju toksine iz našeg organizma. Takođe, zahvaljujući prirodnim sastojcima alicinu i selenu, pročišćavanje je efikasnije, jer je alicin antioksidans, antibiotik i ima protivgljivično dejstvo, dok selen pojačava aktivnost antioksidanasa.

Kafa

Kafa pomaže u snižavanju rizika od bolesti jetre, iako istraživači još ne znaju zašto je to tako. Jedna studija je pokazala da osobe koje uzimaju dvije šolje kafe dnevno smanjuju šansu za dobijanje neke od bolesti jetre za 44 odsto.

Međutim, oni upozoravaju da sama kafa ne može obrnuti efekte teškog opijanja.

Avokado

Istraživanja pokazuju da je avokado blagotvoran za jetru, jer sadrži antioksidans glutation, koji je odgovoran za filtriranje štetnih supstanci i štiti ćelije jetre od oštećenja.

Turmerik

Ovaj začin (kod nas se rijetko pronalazi samostalno, ali je obavezan sastojak mješavine začina koja se prodaje pod nazivom “kari”), smanjuje količinu slobodnih radikala koji oštećuju jetru. Turmerik pomaže našem tijelu da razgradi masti i stvara žuč, koja prirodno oslobađa jetru toksina.

Grejpfrut

Grejpfrut pomaže u spriječavanju oštećenja jetre. Visoka koncentracija vitamina C i antioksidanasa u ovom voću izbacuje toksine iz tela i spriječava oštećenja ćelija. Štaviše, studija iz 2006. je otkrila da ekstrakt grejpa naringenin aktivira hemikalije odgovorne za oksidaciju masnih kiselina. To na duge staze može spriječiti oboljenje poznato kao masna jetra.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com