UPOZORENJE: Dubak je najopasniji proizvod za djecu - Volim Podgoricu

UPOZORENJE: Dubak je najopasniji proizvod za djecu

Mnogi pedijatri upozoravaju roditelje da ne koriste hodalice za djecu, a Kanada je za sada jedina zemlja gdje je zakonom zabranjena proizvodnja, uvoz i reklamiranje dupka. Evo i zbog čega…
Dubak je zakonom zabranjen u Kanadi – u potpunosti. Prodavci ih ne smiju reklamirati ni prodavati, a čak ni roditelji ne smiju prodavati polovne. Ako to učine, mogu dobiti kaznu do 100.000 dolara ili šest mjeseci zatvora, prenosi Yumama.

Zabrana dupka je zvanično stupila na snagu u aprilu 2014. godine, mada je prodaja istih prestala 15 godina prije toga, na dobrovoljnoj bazi prodavaca.

Zdravstvo Kanade je odlučilo da ih i zvanično zabrani, jer su ih ljudi donosili iz insotranstva, uprkos upozorenjima na bezbjednosne rizike.

Zdravstvo je sakupilo podatke iz 16 bolnica širom zemlje i došli su do zaključka da je u periodu od 1990. do 2002. godine preko 1.900 beba starosti 5-14 mjeseci pretrpjelo neku vrstu povrede usljed korišćenja dubka.

Povrede koje su uzrokovane dupkom su bile:

– Pad niz stepenice,

– Prevrtanje,

– Dohvatanje opasnih predmeta, kao što su vruća pića ili kućna hemija,

– Sudaranje sa vrelim šporetima ili grijalicama.

Zbog svega navedenog, Kanađanima je strogo zabranjeno da proizvode, uvoze, reklamiraju ili prodaju sve vrste šetalica za bebe. Kanada je prva zemlja na svijetu koja ima ovakav zakon.

Zdravstvo Kanade definiše dubak kao “svaku spravu koja je na točkićima, ili bilo koja, koja omogućava hodanje na bilo koji način, i koja ima dio koji podržava bebu da stoji ili sjedi, tako da njena stopala mogu dodirnuti pod, što omogućava horizontalno kretanje djeteta.“

U Americi, na primjer, dubak (odnosno šetalica), nije zabranjena, ali se ne gleda blagonaklono na korišćenje tog proizvoda. Takođe, sve više stručnjaka širom svijeta upozorava na njena štetna dejstva:

“Roditelji treba da znaju da upotreba dubka odlaže motorni i mentalni razvoj. Osim ovoga, korišćenje dubka je veoma opasno,“ tvrdi pedijatar, dr Alan Grin, za Njujork Tajms.
Dakle, zašto uopšte rizikovati da na bilo koji način ugrozite svoje dijete? Ništa mu neće faliti, dok mu ne zafali; onda je uglavnom kasno da se greške isprave. Nema potrebe da dijete forsirate na nešto na šta ono nije spremno; vaše dijete će ustati i prohodati samo, onda kada ono bude spremno. Nema žurbe – ispred sebe ima cio život da hoda, trči, stoji.

263 komentara

  1. Insert your card gmprops tricorder He said if all goes well, participants plan to apply next year for a permit to walk in the street, rather than on sidewalks they've been lambasted for crowding.

  2. Thank you for the auspicious writeup. It actually was a enjoyment account it. Glance complex to more delivered agreeable from you! By the way, how could we keep up a correspondence?

  3. This is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read article.

  4. Excellent post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

  5. https://main7.net/crazy/
    I have learned newer and more effective things as a result of your weblog. One other thing I want to say is always that newer laptop or computer operating systems tend to allow a lot more memory to be utilized, but they furthermore demand more memory simply to run. If an individual’s computer can not handle much more memory and also the newest software requires that memory space increase, it might be the time to shop for a new Computer system. Thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com