Najčešće pitaju kako djeci reći za razvod - Volim Podgoricu

Najčešće pitaju kako djeci reći za razvod

Besplatnu Roditeljsku nacionalnu SOS liniju koja je aktivna od ponedjeljka do sada su pozvala 32 građanina koji su mahom tražili da im stručnjaci pojasne na koji način djeca mogu najbolje da prihvate razvod roditelja, ali i kako da ostvare bolju komunikaciju sa njima, piše Pobjeda.

Koordinatorka SOS linije Lepa Žunjić kazala je za Pobjedu da su se pojedini roditelji požalili njihovim stručnjacima da su u dilemi kako da saopšte svojim mališanima odluku o razvodu.

Komunikacija

“I majke i očevi traže savjet na koji način da pričaju sa njima, a da ih ne povrijede. Kako da im objasne da se razvodom neće promijeniti njihov odnos prema djeci, a posebno ne umanjiti ljubav. Činjenica je da je razvod stresan za cijelu porodicu, a posebno su osjetljivi mališani”, kaže ona.

Žunjić naglašava da je iznešeno dosta primjera loše komunikacije sa tinejdžerima, ali i problema odvikavanja od video igrica.

“Roditelji i staratelji smatraju alarmantnim to što tinejdžeri sve više provode vrijeme u virtuelnom svijetu, odnosno društvenim mrežama, ali i igrajući video igrice na internetu. Oni nekad jednostavno ne znaju koji je to pravi način kako da objasne djeci da to nije dobro za njihovo zdravlje i socijalni život. Zato su tu naši stručnjaci da im pomognu”,  ističe sagovornica Pobjede.

Prema njenim riječima, kod njih je često prisutan strah da će se djeca povući u sebe ukoliko im postave prevelika ograničenja.

“Jednostavno nekad ne znaju koje su to granice koje treba da im postave i koliko da budu storgi prema njima”,  kaže Žunjić i dodaje da većina njih ne zna i u kojim institucijama mogu ostvariti svoja prava.

Podrška

Ona podsjeća da se besplatan savjet može dobiti svakog radnog dana u periodu od 16 do 20 sati pozivom na broj 080 888 888, ali i podršku u primjeni principa pozitivnog roditeljstva, kako bi doprinijeli sprečavanju i smanjenju fizičkog kažnjavanja djece.

Žunjić poručuje roditeljima da ne odustaju ako odmah ne dobiju vezu.

“Kako su razgovori savjetodavni, nekad traju i do pola sata, pa nas teže dobijaju. Tako da im savjetujem, ako je veza zauzeta neka budu uporni i pokušaju kasnije, jer smo tu za njih”,  kazala je ona.

Prva nacionalna SOS roditeljska linija pokrenuta je u okviru programa „Zaštita prava djeteta kroz pozitivno roditeljstvo“, koji sprovodi nevladina organizacija Udruženje Roditelji u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz finansijsku podršku Evropske unije.

I bake traže savjete

U Udruženju Roditelji zadovoljni su kako je prihvaćena prva roditeljska SOS linija.

Žunjić ističe da je do sada najviše poziva bilo iz Podgorice, ali i iz Cetinja, Bijelog Polja, Kotora, Tivta i Risna.

Iznenadio ih je, kaže ona i veliki broj poziva očeva, ali i baka.

“Bake su se interesovale za to, da li njihova djeca dobro vaspitavaju svoju djecu, navodeći kako su se ponašali u nekim situacijama sa njihovim unučićima. Traže savjet kako da im ukažu da ne naprave pogrešne korake u nekim važnim odlukama”,  rekla je Žunjić.

Obučavali ih kolege iz Hrvatske

Koordninatorka nacionalne SOS roditeljske linije Lepa Žunjić navela je da na toj liniji, građanima savjete daju stručnjaci koji su prošli obuke sa kolegama koji u ovom poslu imaju 20 godina iskustva.

“To su naši kolege iz Hrvatske koji imaju liniju „Hrabri telefon“ i dugogdišnje iskustvo u savjetovanju roditelja i staratelja. Imali smo dvije obuke, za savjetnike koji su sociolozi i psiholozi, a pored njih tu su i supervizori i koordinatori koji pomažu u savjetovanju”,  navela je Žunjić.

2 komentara

  1. Hello! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com