DANAS JE DAN LJUBAVNIKA: Večeras nevjerni slave vrelu noć zabranjenih i tajnih veza (VIDEO) - Volim Podgoricu

DANAS JE DAN LJUBAVNIKA: Večeras nevjerni slave vrelu noć zabranjenih i tajnih veza (VIDEO)

Dan zaljubljenih potiče još iz antičkog doba, a postoje i poznate su mnoge legende o svetom Valentinu. Ipak, malo manji broj ljudi je upoznat sa Danom ljubavnika ili švalera, kako vam je draže, a to je, vjerovali ili ne, 13. februar.

U starom Rimu 13, 14. i 15. februar je bio poznati paganski praznik plodnosti “Luperkalija“, a ovaj praznik se smatra pretečom današnjeg Dana zaljubljenih. Proslava u čast Svetog Valentina nije uvijek podrazumijevala razne verzije iskazivanja ljubavi, bombonjere, čokolade, cvijeće ili nakit, već je uključivao mnogo mračnije rituale poput bičevanja ili golotinje.

Prema riječima Noela Lenskog, profesora sa Univerziteta Kolorado, običaj je bio da se mladići skidaju goli i bičevima napravljenim od kozje ili pseće kože bičuju djevojke i to sve da bi poboljšali njihovu plodnost.

Hrišćanin poznat kao Valentin iz Terne je proglašen za sveca za vrijeme vladavine cara Aurelijana, o njegovom životu se malo zna, osim da je bio biskup Interamna i da je ubrzo nakon toga umro. Mnoge legende kruže o svetom Valentinu, a neke verzije priče uključuju romatiku i uživanje, dok druge podrazumijevaju mučenje i sadizam sa seksualnim konotacijama.

Prema jednoj od najpoznatijih legendi, Valentin se zaljubio u ćerku svog tamničara i slao joj poruke sa potpisom “od tvog Valentina”. Kasnije je dokazano da ova priča nema uporište u stvarnosti. Prema drugoj legendi, car Klaudije je navodno zabranio mladićima da se žene jer je htio da napravi od njih vojnike, a Valentin je uhapšen zato što je krišom vjenčavao ljude. Kao i za njegovog prethodnog imenjaka, i za Valentina iz Rima se vjeruje da je umro 14. februara, ali je to malo vjerovatno.

Tadašnji papa Gelasijus je proglasio 14. februar danom svetog Valentina i hrišćanskim praznikom. Vjeruje se da je to učinio da bi nastavio proslavu paganskog praznika Luperakije, ali na hrišćanski način. Vremenom mnoge legende oblikovale su način na koji danas slavimo Dan zaljubljenih, ali u međuvremenu pojavila se priča o 13. februaru Danu ljubavnika.

Ovaj dan namijenjen je nevjernim supružnicima koji tada mogu da proslave svoju zabranjenu vezu.

“Legalni” parovi će 14. februara proslavljati uz iskazivanje pažnje i razmjenu poklona, ali će za mnoge to biti “repriza” trenutaka proživljenih 24 sata ranije.

13. februar je u Americi poznat i kao “Dan ljubavnice”.

Statistike iz prethodnih godina pokazuju da čak 52% vjenčanih parova ima “tajnu vezu” sa kojom će proslaviti svoj erotski ili emotivni odnos 13. februara.

Pogledajte video:

Telegraf

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com