PODGORICA DOBIJA NOVU GRAĐEVINU: Evo šta će se graditi ispod brda Ljubović - Volim Podgoricu

PODGORICA DOBIJA NOVU GRAĐEVINU: Evo šta će se graditi ispod brda Ljubović

Jevrejska zajednica Crne Gore zatražila je od resornog Sekretarijata Glavnog grada izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju sinagoge, ispod brda Ljubović.

U zahtjevu koji je 6. februara dostavljen Sekretarijatu za planiranje, uređenje i zaštitu prostora Glavnog grada, navodi se da je izgradnja vjerskog objekta planirana na katastarskoj parceli 3891/2, u katastarskoj opštini Podgorica.

Iz Jevrejske zajednice, čiji je predsjednik Jaša Alfandari, je “Vijestima” u telefonskom razgovoru rečeno da za sada neće davati izjave povodom ovog pitanja.

Zajednica je, uz saglasnost Vlade, od Glavnog grada 2013. godine, bez naknade dobila parcelu za izgradnju sinagoge i kulturnog centra, “radi očuvanja i upoznavanja sa jevrejskom vjerom, kulturom, tradicijom i istorijom”. Plac se nalazi u podnožju brda Ljubović, u neposrednoj blizini turske ambasade i Hidrometeorološkog zavoda Podgorice.

Idejno rješenje i projekat za gradnju sinagoge i Jevrejskog kulturnog centra u Podgorici su, kako je ranije objavljeno u medijima, završeni 2014. godine.

Početak prve faze izgradnje centra je, prema ranijim najavama, trebalo da započne na proljeće 2014, a svečano otvaranje sinagoge je bilo planirnao za jesen 2015. godine.

Ranije je saopšteno da će kompleks osim sinagoge, imati dodatni sadržaj smješten u sklopu kulturnog centra koji će biti građen na tri nivoa. U prizemlju kulturnog centra, kako je ranije saopšteno, planiran je veći restoran sa prvom „Košer“, odnosno takozvanom čistom kuhinjom u Crnoj Gori, koji će biti otvorenog tipa i namijenjen svima. Prvi sprat bi, kako je objavljeno 2014. godine, trebalo da bude edukativno – kulturnog karaktera, gdje bi trebalo da bude vrtić u koji bi mogla da se upišu sva djeca.

Prema planovima iz 2014. godine, sprat iznad je predviđen za kancelarijski prostor Jevrejske zajednice, dok će na posljednjem trećem spratu biti smještaj od 32 kreveta.

Prva sinagoga otvorena je u službenim prostorijama Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, 2013. godine. Prema ranije objavljenim podacima u Crnoj Gori živi oko 300 Jevreja.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com