Sjutra u Podgorici izložba crteža Marije Tošković - Volim Podgoricu

Sjutra u Podgorici izložba crteža Marije Tošković

Izložba crteža umjetnice Marije Tošković pod nazivom “Bestijarijum” održaće se u srijedu, 15. februara u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji “Perjanički dom” u Podgorici.

Marija Tošković je rođena 1980. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Portugaliji na Univerzitetu de Evora. Članica je Udruženja portugalskih grafičara. Jedna je od osnivača grafičkog ateljea “Kontraprova” u Lisabonu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS). Živi i radi u Beogradu. Izlagala je samostalno u Portugaliji, Srbiji i Crnoj Gori kao i na brojnim grupnim izložbama. Učestvovala je u radu umjetničke kolonije Međunarodnog festivala kulture u Asilahu, u Maroku 2012. godine.

U tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović, je, između ostalog, zapisala: “Bestijarijum Marije Tošković doživljavam kao umjetničku polemiku sa svijetom u pokušaju njegovog razotkrivanja, odgonetanja zapretanih kodova postanka/nestanka, rastakanja… u nešto što je nalik…što poprima obrise, asocira na ljudsko-životinjsku simbiozu, na neraskidivu vezu/ nit sa animalnim, instinktivnim, sa životom… Vjerujem da dijelimo iskustvo pogleda koje rezultira čitanjem životinjskog  u ljudskom liku, izrazu, grimasi…kroz direktna poređenja i dodjeljivanja karakternih epiteta…Taj kontemplativni otklon u svijet bestijarijumskih, fluktuirajućih formi koje bestežinski lebde, rone, plove beskrajnim prostranstvima nepoznatog Marija koristi kao kontrapunkt za esencijalna pitanja KO SMO…ŠTO SMO..KUDA IDEMO…“

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“ će otvoriti Anastazija Miranović

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com