ČEKA SE ODLUKA MINISTARSTVA PRAVDE: Marovići se rugaju pravdi? - Volim Podgoricu

ČEKA SE ODLUKA MINISTARSTVA PRAVDE: Marovići se rugaju pravdi?

Crnogorsko Ministarstvo pravde još nije odlučilo da li će Budvaninu Milošu Maroviću odobriti da u Srbiji odsluži jednogodišnju robiju zbog malverzacija oko prodaje opštinske  zemlje u Budvi.
Sin nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića takav zahtjev podnio je, nakon što mu je Srbija dala njihovo državljanstvo.

Njegov otac, nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore,  prema saznanjima “Vijesti” nije tražio da robija u Padinskoj Skeli.

Iz Ministarstva pravde nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o slučaju Marovića.

Resorni ministar Zoran Pažin nije se javljao na telefonske pozive, da odgovori predstavlja   li zahtjev Budvanina “izlaganje poruzi suda ili državnog tužilaštva”.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk za “Vijesti” je kazao da je zahtjev mlađeg Marovića da kaznu robija u Srbiji  pokušaj izbjegavanja primjene zakona i izvršenja presude.
“I  to na način koji otvara brojna druga i dodatna pitanja iz domena međudržavne saradnje, ali i prakse rada naših pravosudnih institucija. Izvjesno je da činjenica da je Marović pravosnažno osuđen u Crnoj Gori nije smetnja za dobijanje državljanstva Republike Srbije, što predstavlja neobičnu i zabrinjavajuću praksu koja ne doprinosi bilateralnoj i regionalnoj saradnji u borbi protiv kriminala”, ocijenio je Muk.

On je poručio da bi taj slučaj morao dobro zamisliti pravosudne institucije u Crnoj Gori i navesti ih da preispitaju praksu koja je omogućila očigledno neopravdano odlaganje izvršenja zatvorske kazne:

“Odnosno otvorila mogućnost da se njeno izvršenje dovede u pitanje na način kako je to najavio Marovićev advokat. Takođe,  ovakav razvoj događaja može dovesti u pitanje dalje efikasno vođenje tekućih i eventualno budućih postupaka protiv Marovića”.

Muk je istakao da ukoliko se na Marovićevom primjeru pokaže da je na taj način moguće zaobići kaznu i  izbjeći pravdu, isto mogu raditi i  drugi  protiv kojih se vode krivični postupci, ili prema kojima je izrečena određena kazna.

“Ukoliko i nadležni organi Crne Gore pristanu na zahtjev da se izrečena kazna zatvora služi u Republici Srbiji, to će dodatno produbiti nepovjerenje u rad i rezultate Specijalnog državnog tužilaštva i riješenost države Crne Gore da se efikasno obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom”, poručio je Muk.

Miloš Marović je  uoči Nove godine dobio   srpsko državljanstvo i time stekao mogućnost da u susjednoj državi  odsluži preostalih 11 mjeseci robije. Taj Budvanin se u januaru prošle godine sa porodicom odselio u Beograd, od kada sa suprugom i dvoje djece  živi u stanu koji njegov otac Svetozar ima u zgradi TQ u Njegoševoj ulici u centru grada.

I tu zgradu sagradio je  Trejd junik, bizsnimena i svjedoka saradnika u postupcima protiv nekoliko desetina Budvana,  Mirka Latinovića.  Latinović je sa starijim Marovićem bio u bliskim poslovnim odnosima.

Zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva Miloš Marović predao je  za suprugu i djecu, koja već godinu pohađaju školu i vrtić u Beogradu.

Njemu su se u srpskoj prijestonici pridružili i  otac Svetozar i majka Đorđina, koji navodno nijesu tražili tamošnje državljanstvo.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com