Godišnje 20 djece oboljele od raka liječe se u inostranstvu - Volim Podgoricu

Godišnje 20 djece oboljele od raka liječe se u inostranstvu

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Crnoj Gori godišnje od 15 do 20 djece oboli od malignih oboljenja i ona se najčešće šalju na liječenje van države zbog nedostatka dijagnostičkih kapaciteta u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, piše Dan.

Iz Udruženja roditelja djece oboljele i liječene od raka „Feniks” saopšteno je da su juče sa NVO Mladi info obilježili 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele od te bolesti, okupljanjem na Trgu nezavisnosti u Podgorici, sa ciljem da se podigne svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade.

Iz Ministarstva zdravlja su za Dan  saopštili da je na odjeljenju hematologije u Institutu za bolesti djece KCCG tokom 2015. godine liječeno 40 djece koja su oboljela od malignih neoplazmi.

U Institutu za bolesti djece KCCG rade doktori specijalisti koji mogu da liječe i prate djecu oboljelu od određenih malignih neoplazmi, a djeca sa najkompleksnijim zdravstvenim problemima, kojoj se ne može pomoći u Crnoj Gori, upućuju se u zdravstvene centre regiona i šire.

Ministarstvo ima poseban senzibilitet kada su u pitanju djeca, a naročito prema djeci oboljeloj od najtežih bolesti i njihovim porodicama. Djeci oboljeloj od malignih neoplazmi omogućeno je liječenje po savremenim evropskim protokolima, kazali su iz tog ministarstva.

Iz Feniksa naglašavaju da su se manifestaciji obilježavanja dana oboljele djece od kancera pridružili mališani iz podgoričkih vrtića i osnovnih škola, kao i mnogobrojni građani.

Juče smo slavili živote mališana koji su uspjeli da se izbore sa ovom bolešću i pružili podršku roditeljima koji su izgubili svoje male borce. Godišnje u Crnoj Gori oboli od 15 do 20 djece i šalju se na liječenje u Beograd. Naš cilj je da svojim iskustvom i znanjem pomognemo oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Bolest kao takva ne pruža svima šansu da prežive, ali se vrijedi boriti i izboriti da se što lakše podnesu sve te teške hemoterapije i da se iz bitke sa rakom izađe kao pobjednik.

Udruženje ima pravilnik o finansijskoj pomoći porodicama djece koja su prvi put na liječenju, djece koja imaju recidiv bolesti, djece koja se liječe u inostranstvu, kao i porodicama djece koja se nijesu uspjela izboriti za život. Udruženje refundira troškove smještaja porodica u roditeljskim kućama u Srbiji.

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) saopšteno je da su obišli Institut za bolesti djece KCCG povodom Svjetskog dana djece oboljele od karcinoma i uručili knjige mališanima na odjeljenjima.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izlječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, bledilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže nego što je uobičajeno. Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, zračenje, pušenje i alkohol, ističu iz CDPR.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com