Danas se završava polaganje podmorskog kabla - Volim Podgoricu

Danas se završava polaganje podmorskog kabla

Italijanska kompanija Terna danas će završiti polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore, saznaje Pobjeda. Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom (EU).

– Terna će danas položiti posljednje metre trećeg-središnjeg dijela podmorskog kabla, koji će povezati dva dijela kabla koji su ranije položeni u Jadransko more -saznaje Pobjeda iz izvora bliskih kompaniji Terna.

Kabl se polagao sa broda ,,Skarerak“ norveške kompanije Neksans, koji je specijalizovan za polaganje kabla. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. Terna je početkom 2015. godine od italijanske obale položila 136 kilometara, a početkom decembra prošle godine završeno je polaganje 157 kilometara kabla sa crnogorske strane, od Rta Jaz ka Italiji. Pri polaganju kabla radovi su se izvodili po dnu Jadranskog mora na dubini koja dostizala i do 1.200 metara, sa nominalnim kapacitetom prenosa jednosmjerne struje od 1.000 megavata (MW). Kompletan projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije trebalo bi da bude završen krajem naredne godine. Ranije je najavljeno da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze.

(PObjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com