Gimnazija „SLOBODAN ŠKEROVIĆ” iznjedrila 44. narodna heroja - Volim Podgoricu

Gimnazija „SLOBODAN ŠKEROVIĆ” iznjedrila 44. narodna heroja

Gim­na­zi­ja „Slo­bo­dan Ške­ro­vić” je bi­la i osta­la sve­ti­o­nik zna­nja i obra­zo­va­nja, in­te­lek­tu­al­ne i du­hov­ne ener­gi­je i sna­ge či­ji su uzor­ni uče­ni­ci- iz­dan­ci kao lu­če pre­no­si­li zna­nje i obra­zo­va­nje ste­če­no u njoj do naj­u­da­lje­ni­jih me­ri­di­ja­na, po­ru­ka je ko­ju su ju­če gim­na­zi­jal­ci i nje­ni stva­ra­o­ci po­sla­li svi­ma sla­ve­ći 110. ro­đen­dan. Naj­vi­še pa­žnje pri­vu­kao je film pro­du­cen­ta i re­ži­se­ra Mi­tra Mi­ra­no­vi­ća ko­ji je ra­đen spe­ci­jal­no za tu pri­li­ku, a u ko­jem je Gim­na­zi­ja pred­sta­vlje­na kao in­sti­tu­ci­ja či­ji duh za­slu­žu­je po­seb­no po­što­va­nje.
Da su u ži­vot Gim­na­zi­je utka­ni i ži­vo­ti onih ko­ji se ba­ve jed­nom od naj­ljep­ših pro­fe­si­ja, u ko­joj se spo­ri­je sta­ri jer su uvi­jek na iz­vo­ru mla­do­sti, ka­za­la je Zo­ja Bo­ja­nić La­lo­vić, di­rek­tor. Ona je is­ta­kla i da je Gim­na­zi­ja da­nas mo­der­na usta­no­va u ko­joj se pri­mje­nju­ju sa­vre­me­ni­je me­to­de uče­nja, a či­ji uče­ni­ci ni­žu uspje­he na dr­žav­nim i me­đu­na­rod­nim tak­mi­če­nji­ma u ze­mlji ali i ši­re.
– Kroz ve­li­ki broj van­na­stav­nih ak­tiv­no­sti uče­ni­ci raz­vi­ja­ju svo­ju kre­a­tiv­nost pa po­red 20 sek­ci­ja uspje­šno ra­di klub re­to­ri­ča­ra, klub vo­lon­te­ra, klub lju­bi­te­lja fil­ma, ob­ja­vlju­je­mo i list „Ko­ra­ci” i ča­so­pis „Znak” kao i zid­ne no­vi­ne „Pro­la­zni­če”. Gim­na­zi­ja je pje­sma svih ge­ne­ra­ci­ja, ka­ko i pro­gram po­ru­ču­je, a iz­lo­žba sli­ka biv­ših uče­ni­ka gim­na­zi­je u ho­lu to i po­tvr­đu­je. Po­no­sni smo jer u ime svih nas ko­ji su tu, ali i onih ko­jih vi­še ne­ma ša­lje­mo po­ru­ku da je na­ša mi­sli­ja ja­sna- oču­va­nje tra­di­ci­je- jer je to naj­bo­lji put da sa­ču­va­mo iden­ti­tet, da na pra­vi na­čin kroz obra­zo­va­nje, do­pri­ne­se­mo ukup­nom raz­vo­ju na­še ze­mlje – po­ru­či­la je Bo­ja­nić La­lo­vić.
O isto­ri­ja­tu ško­le go­vo­rio je i Da­mir Še­ho­vić, mi­ni­star pro­svje­te i na­u­ke ko­ji je is­ta­kao da je ta vas­pit­no- obra­zov­na usta­no­va je­di­na ško­la u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji či­ja su 44 uče­ni­ka pro­gla­še­na na­rod­nim he­ro­ji­ma.
– Gim­na­zi­ja je od svog osni­va­nja bi­la i je­ste istin­ski ra­sad­nik zna­nja i obra­zo­va­nja ne sa­mo u Pod­go­ri­ci već i Cr­noj Go­ri. Na taj du­gi, ča­sni i ne­po­no­vlji­vi put stu­pi­la je uka­zom knja­za Ni­ko­le 1907. go­di­ne ka­da je otvo­re­na Ni­ža dr­žav­na gi­man­zi­ja u Pod­go­ri­ci da bi se­dam- osam go­di­na ka­sni­je bi­li otvo­re­ni vi­ši raz­re­di. Po­sle Pr­vog svjet­skog ra­ta u Pod­go­ri­ci je otvo­re­na osmo­ra­zred­na gim­na­zi­ja i ne­du­go na­kon to­ga bi­la je jed­na od ugled­ni­jih na ovim pro­sto­ri­ma. Ova usta­no­va ta­ko po­sta­je ne sa­mo istin­ska pa­la­ta zna­nja i kul­tu­re ne­go i usu­dio bih se re­ći, ogle­da­lo pod­go­rič­ke du­še. Ovim hod­ni­ci­ma je išlo de­se­ti­ne hi­lja­da mla­dih lju­di ko­ji su isto kao i da­na­šnjih 1.500 uče­ni­ka no­še­ni ide­a­li­ma o po­tre­bi mi­je­nja­nja svi­je­ta ko­ji ih okru­žu­je- po­ru­čio je Še­ho­vić.
On je na­po­me­nuo i da je Gim­na­zi­ja ime „Slo­bo­dan Ške­ro­vić” no­si od dav­ne 1960. go­di­ne.
– Ova ško­la je mje­sto sa ve­li­kim isto­ri­ja­tom i još ve­ćim tra­gom ko­ji je osta­vi­la na na­šem dru­štvu, a opet je ta­ko dru­ga­či­ja i no­va za sva­ku no­vu ge­ne­ra­ci­ju. Ka­ko i ne bi kad nu­di sre­ću, zna­nje i slo­bo­du- ono što je po­kre­tač sve­ga do­brog od kad je vi­je­ka – ka­zao je Še­ho­vić.
Pro­sla­vi su pri­su­stvo­va­li naj­zna­čaj­ni­ji i naj­u­ti­caj­ni­ji lju­di iz jav­nog ži­vo­ta…

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com